Premier Golob papežu podaril dres in repliko kljuke z Nuka

Slovenija 17. Dec 202207:32 > 17:02 2 komentarja
Robert Golob, papež Frančišek
Vlada RS/TWITTER

Predsednik slovenske vlade Robert Golob se je v Vatikanu sestal s papežem Frančiškom. Sogovornika sta izpostavila dobre dvostranske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem ter izrazila željo po nadaljevanju sodelovanja. Govorila sta tudi o vojni v Ukrajini in Zahodnem Balkanu.

Premier Robert Golob je danes na obisku v Vatikanu, kjer ga je na zasebni avdienci sprejel papež Frančišek. Kot so sporočili s Svetega sedeža, sta sogovornika izpostavila dobre dvostranske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem ter izrazila željo po nadaljevanju sodelovanja. Govorila sta tudi o aktualnih temah v svetu.

Med njimi so pri Svetem sedežu izpostavili širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana ter vojno v Ukrajini in njene posledice za Evropo.

Kot je v izjavi za medije po pogovorih v Vatikanu povedal slovenski premier, sta s papežem govorila o tem, kako delovati preventivno, da se grozote iz Ukrajine ne bi prenesle na območje Zahodnega Balkana in kako združiti moči, da v to regijo prinesemo mir in pomiritev.

Med drugim sta govorila tudi o Bosni in Hercegovini, ki jo je Golob označil za “Balkan v malem in obenem za nevralgično točko”. Kot je pojasnil, sta govorila o korakih, ki vodijo do tega, da se ljudem ponudi upanje, nato pa se ta trenutek izkoristi za to, da se spremeni politični in administrativni ustroj v BiH.

Premier Golob in papež Frančišek, ki ravno danes praznuje 86. rojstni dan, sta po navedbah Svetega sedeža izpostavila tudi pozitiven prispevek katoliške cerkve slovenski družbi.

Premier pa je slovenskim medijem povedal še, da sta se pogovarjala tudi o novem vodstvu Slovenske škofovske konference in o tem, kako bi peljali zadeve naprej. “Govorila sva o tem, kako imamo politični sistem, ki je najprej v dialogu z državljani in nato še z institucijami in podobno velja za Cerkev,” je dejal. Dodal je, da sta se strinjala, da je treba poskrbeti, da bo dialog tekel naprej.

Papež od Goloba prejel kljuko z vrat Nuka

Predsednik vlade je papežu podaril poustvarjeno Plečnikovo kljuko vhodnih vrat Narodne univerzitetne knjižnice, ki jo krasita glavi konjičkov, dres nogometaša Andresa Vombergarja, argentinskega Slovenca, ki je član slovenske nogometne reprezentance in argentinskega kluba San Lorenzo, za katerega navija tudi papež, ter slovensko orehovo potico. Kardinalu Pietru Parolinu pa je podaril knjigi Draga Jančarja In ljubezen tudi ter Katarina, pav in jezuit ter knjigo Borisa Pahorja Nekropola, so še sporočili iz kabineta premierja.

Predsednik slovenske vlade se je v okviru današnjega obiska v Vatikanu sešel tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža Parolinom in nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami. Na programu obiska je imel premier še ogled Sikstinske kapele in Raffaelovih sobane. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, so sogovorniki izmenjali poglede o posledicah ruske agresije na Ukrajino in o situaciji na Zahodnem Balkanu. Ob tem je premier poudaril, da podelitev statusa kandidatke EU Bosni in Hercegovini šteje za velik uspeh slovenske diplomacije. Sloveniji je namreč uspelo doseči soglasje vseh 27 članic EU, s čimer je EU dala upanje vsem državljankam in državljanom BiH.

“Današnji obisk bo sklenil prizadevanja za podporo državam Zahodnega Balkana na evropski poti ter prizadevanja za pomiritev in spravo med njimi. Pri tem računamo tudi na podporo diplomacije Svetega sedeža,” je povedal premier Golob. Premier je na željo gostiteljev podal oceno razmer na energetskem trgu in izpostavil, da mora Evropa dati špekulantom jasno sporočilo, da ne bo dovolila, da za svoje dobičke uničijo konkurenčnost. Poleg tega so sogovorniki spregovorili o migracijah, kjer je slovenski premier potrdil, da je Slovenija odprta za integracijo pribežnikov, ki bi želeli ostati v Sloveniji. Izpostavil je, da Slovenija odstranjuje žico na meji s Hrvaško, saj da je tam nikoli niti ne bi smelo biti.

Na uradnem obisku v Vatikanu se je letos februarja mudil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je Sveti sedež obiskal ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Vatikanom. Sveti sedež je bil namreč ena prvih zahodnih držav, ki je priznala neodvisnost Slovenije. Kot predsednik vlade pa je Vatikan nazadnje obiskal Marjan Šarec, ki se je s papežem Frančiškom srečal poleti leta 2019.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje