Premier Golob: Odločitev Madžarske je pomemben korak k močnejšemu zavezništvu

Svet 27. Feb 202410:29 > 11:59 2 komentarja
Predsednik vlade Robert Golob
Predsednik vlade Robert Golob (Foto: PROFIMEDIA)

Vrstijo se odzivi podpore odločitvi madžarskega parlamenta, ki je včeraj ratificiral članstvo Švedske v zvezi Nato. Da gre za pomemben korak k še močnejšemu zavezništvu, je danes ocenil premier Robert Golob.

Madžarska je v ponedeljek podprla pristopni protokol Švedske k zvezi Nato. Za je glasovalo 188 poslancev, šest jih je bilo proti. S tem glasovanjem je bila odpravljena zadnja ovira za najnovejšo širitev zavezništva.

“Včerajšnja odločitev madžarskega parlamenta o ratifikaciji članstva Švedske v zvezi Nato je pomemben korak k še pomembnejšemu in močnejšemu zavezništvu,” je davi sporočil premier Robert Golob in dodal, da odločitev močno pozdravlja, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kasneje so se na ratifikacijo z odobravanjem odzvali tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). Ob tem so ocenili, da bo članstvo Švedske okrepilo zavezništvo in varnost zaveznic. “To je pomembno sporočilo v letu, ko obeležujemo 20. obletnico članstva Slovenije v Natu in 75. obletnico zavezništva,” so dodali v objavi na omrežju X.

Ratifikacijo sta v ponedeljek že pozdravila švedski premier Ulf Kristersson in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Med drugim so odločitev madžarskega parlamenta pozdravili tudi v ZDA, Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji in na Poljskem, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Washingtonu so izrazili zadovoljstvo, da bo članstvo Švedske dokončno potrjeno. Da pridružitev nordijske države pomeni krepitev evropske in svetovne varnosti, pa je ocenil nemški kancler Olaf Scholz. Po njegovih besedah to pomeni zmago za vse.

Madžarski parlament je ratificiral pridružitev Švedske zvezi Nato
Foto: PROFIMEDIA

“Zgodovinski dan za naše zavezništvo. Švedska, veselimo se, da vas bomo kmalu pozdravili v Natu,” je na omrežju X zapisal britanski premier Rishi Sunak, medtem ko je italijanska premierka Giorgia Meloni sporočila, da to pomeni krepitev Nata za obrambo miru in svobode v Evropi.

Zadovoljstvo so izrazili tudi v Varšavi. “Pridobili smo dragocenega zaveznika na območju Baltskega morja. Skupaj smo močnejši,” je sporočil poljski predsednik Andrzej Duda.

Da bi v madžarskem parlamentu potrjena ratifikacija pričela veljati, jo mora podpisati še voditelj države. Zatem mora Švedska pri ZDA deponirati dokumente o pristopu, nakar bo na sedežu Nata v Bruslju potekala slovesnost, v okviru katere se bo s simboličnim dvigom zastave kot 32. članica pridružila zvezi.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila že maja 2022, potem ko je Rusija napadla Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje v vseh članicah aprila lani postala 31. članica zavezništva, sedaj pa ji bo kmalu sledila še Švedska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje