Čigavo je bilo brezpilotno letalo, ki je padlo na Zagreb?

Svet 12. Mar 202208:40 > 23:01 5 komentarjev
Plenković
N1

Brezpilotno letalnik je v četrtek pozno zvečer strmoglavil v Zagrebu. Danes poteka izkopavanje ostankov letalnika. Premier Andrej Plenković je obiskal kraj strmoglavljenja, kjer je povedal, da še vedno ni znano, kdo je upravljal z letalnikom. Tako ruska kot ukrajinska stran, ki sicer uporabljata tovrstne letalnike, sta zanikali, da bi upravljali z njim. Premier Plenković je v luči dogodka pozval k tesnejšemu sodelovanju držav Nata. Po informacijah N1 Hrvaška bo hrvaški premier v sredo v Madridu obiskal španskega kolega, pred tem pa se bo o kontroli zračnega prometa pogovarjal s poveljstvom tamkajšnje Natove baze.

Hrvaški premier Andrej Plenković je prispel na območje Jaruna (Zagreb), kamor je v četrtek pozno zvečer strmoglavil brezpilotni letalnik. “Letalnik je prečkal ukrajinski, romunski, madžarski in hrvaški zračni prostor. Na Hrvaškem je letel okrog sedem minut, nato je strmoglavil,” je povedal Plenković. “Lahko rečemo, da smo v tej veliki in resni nesreči imeli veliko sreče, ker nihče ni bil poškodovan,” je dodal.

Po njegovih besedah je bilo poškodovanih 40 avtomobilov. Letalnik, je komentiral, bi lahko strmoglavil tudi kje drugje, na primer v Budimpešti ali v Ljubljani.

“Ali je bil dogodek naključje, je šlo za napako ali pa za namero, še ne vemo. Najprej bomo poskušali izkopati letalnik in preveriti, ali so v njem kakšni dragoceni podatki. Hkrati bomo komunicirali z drugimi državami,” je novinarjem povedal Plenković, ki je prav tako menil, da morajo spričo dogodka članice Nata tesno sodelovati. “Tega ne smemo tolerirati, niti se to ne bi smelo zgoditi. Nekaj ​​takega je čista in jasna grožnja, na katero se je treba odzvati,” je menil.

Napovedal je, da si bodo v sklopu Nata in Evropske unije prizadevali okrepiti pripravljenost, da bodo v prihodnje takšni letalniki nevtralizirani na varnem mestu in ne bi več padli na prestolnico. Po informacijah N1 Hrvaška bo premier Plenković v sredo, ko odpotuje na srečanje s španskim premierjem Pedrom Sánchezom, najprej obiskal vojaško bazo Nata, ki je zadolžena za nadzor zračnega prometa nad vsemi južnimi članicami zavezništva, vključno s Hrvaško. V Madridu se bo s poveljnikom oporišča tako pogovarjal o kontroli zračnega prometa in strmoglavljenju letalnika v Zagrebu.

Kljub temu je v zvezi z incidentom že poslal pismo svojim kolegom v EU in generalnemu sekretarju zveze Nato Jensu Stoltenbergu. Kot je pojasnil, je integrirana zračna in raketna obramba Nata resda zaznala letalnik in mu sledila, a hrvaške oblasti s tem niso bile seznanjene. Zveza Nato se je na incident dejansko odzvala šele po poizvedovanju novinarjev.

Po besedah Plenkovića tako ruska kot ukrajinska stran zanikata, da bi upravljali z letalnikom. To pomeni, da ključno vprašanje, tj. čigav je bil strmoglavljeni letalnik, ostaja neodgovorjeno. Letalnike, kot je strmoglavljeni, sicer uporabljata obe vojski, ruska in ukrajinska.

Letalo Zagreb
Igor Kralj/PIXSELL/BOBO

Premier Plenković danes sicer ni želel komentirati ravnanja Madžarske, ki po nekaterih kritikah ni ustrezno ravnala ob vstopu letalnika v madžarski zračni prostor. Kot je povedal, je v stiku z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom, s katerim sta bila v času strmoglavljenja skupaj na vrhu EU v Franciji.

“Letalnik najverjetneje ni bil namenjen na Hrvaško”

Brezpilotni letalnik po petkovih besedah ministra za notranje zadeve in podpredsednika hrvaške vlade Davorja Božinovića najverjetneje ni bil namenjen na Hrvaško. Kot je v petek povedal minister za obrambo Mario Banožić, je brezpilotni letalnik na Hrvaško priletel iz Madžarske oziroma Romunije. “V zračnem prostoru Romunije se je zadržal tri minute, potem je bil 40 minut v zračnem prostoru Madžarske,” je povedal Banožić.

Madžarsko obrambno ministrstvo je včeraj sporočilo, da je njihova protizračna obramba v četrtek zvečer odkrila dron in mu sledila, ko je prečkal njihov zračni prostor, preden je strmoglavil v Zagrebu, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI. Predmet so kasneje identificirali kot brezpilotni letalnik Tu-141, ki je bil pred kratkim uporabljen kot tarča za usposabljanje, so še navedli.

Načelnik hrvaške vojaške policije Vlado Kovačević je potrdil, da jim je v soboto popoldne iz razbitin drona uspelo izvleči črno skrinjico, ki je bila delno poškodovana. “K temu smo pristopili izredno previdno, kot k operaciji očesa. V bližini je bil električni kabel in ogromno drevo s koreninami, ki so bile globoko v tleh, vzporedno z letalnikom. Najpomembnejše je, da nam je uspelo in smo se dokopali do črne skrinjice,” je za hrvaški Dnevnik opisal Kovačević. Obstajajo indici, da je letalnik nosil eksplozivno napravo, a preiskava bo pokazala več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje