Premierja Švedske in Finske odprta za namestitev jedrskega orožja

Svet 02. Nov 202214:28 3 komentarji
Ulf Kristersson, Sanna Marin
Lehtikuva/Vesa Moilanen/REUTERS

Novi švedski premier Ulf Kristersson in finska premierka Sanna Marin sta v torek izrazila odprtost do namestitve jedrskega orožja na ozemlje njunih držav po vstopu v zvezo Nato. Kot je zatrdil švedski premier, je za nordijski državi zelo naravno, da v teh zadevah delujeta enotno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ne smemo postavljati nobenih predpogojev … Odločili smo se, da ne želimo zapreti nobenih vrat,” je na skupni novinarski konferenci v Helsinkih na vprašanje, ali bi državi sprejeli jedrsko orožje na svojih tleh, odgovorila finska premierka Sanna Marin, švedski kolega Ulf Kristersson pa ji je pritrdil.

“Za Švedsko in Finsko je zelo naravno, da v teh zadevah delujeta skupaj. Zato nimam drugega namena, kot da tudi v tem smislu stopim z roko v roki s Finsko,” je dejal Kristersson.

Oba premierja sta ob tem poudarila, da bi se o pridržkih lahko pogajali kasneje, navaja AFP.

Švedska socialdemokratska stranka, ki je bila na oblasti, ko je država maja vložila prošnjo za članstvo v Natu, je takrat dejala, da si bo prizadevala izraziti “enostranske pridržke proti namestitvi jedrskega orožja in stalnih oporišč na švedskem ozemlju”. Na Finskem so uvoz, proizvodnja, posedovanje in detonacija jedrskega eksploziva nasploh zakonsko prepovedani.

Medtem sta njuni nordijski sosedi Danska in Norveška, ki sta že članici Nata, zavrnili, da bi tujim državam dovolili postavitev stalnih vojaških oporišč ali namestitev jedrskega orožja na svojem ozemlju v mirnem času.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje