Premierka prekinila seksistično vprašanje: Je kdo to vprašal Obamo?

Svet 30. Nov 202210:53 5 komentarjev

Premierki Nove Zelandije in Finske Jacinda Ardern in Sanna Marin sta na novinarski konferenci prejeli neprimerno vprašanje, ali je bil povod za njuno srečanje, da sta podobne starosti in istega spola. Ardern je prekinila novinarja in dejala, da se sprašuje, ali je kdo kaj takšnega kdaj vprašal nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obamo.

Na Novi Zelandiji sta se srečali predsednici vlad Nove Zelandije in Finske Jacinda Ardern in Sanna Marin. Njuno srečanje pa je nekoliko zasenčilo neprimerno vprašanje enega od novinarjev, ki je premierki na novinarski konferenci vprašal, ali sta se srečali, ker sta podobne starosti in imata veliko skupnega. Pri tem je bilo mogoče razumeti, da je novinar mislil na njun spol.

Namig, da je bil povod za srečanje zgolj to, da sta obe mladi voditeljici držav, sta premierki zavrnili. Finska premierka Sanna Marin je odgovorila, da sta se srečali, ker sta obe predsednici vlade.

Predsednica novozelandske vlade Ardern pa je rekla: “Sprašujem se, ali je kdo kdaj vprašal Baracka Obamo in Johna Keya, ali sta se srečala zato, ker sta bila podobne starosti?” Nadaljevala je: “V politiki je več moških. To je realnost. Ko se srečata dve ženski, se nista sestali samo zaradi njunega spola.”

Povedala je še, da sta se osredotočili na odgovornost, ki jo imata kot voditeljici do žensk v državah, ki se spopadajo s “hudimi okoliščinami, kjer smo priča zatiranju in kršenju najosnovnejših človekovih pravic”. Kot primer je navedla Iran.

Marin pa je dodala, da se želita skupaj zavzemati za enakopravnost, “da bi zagotovili, da bodo imele vse ženske po vsem svetu enake pravice ter priložnosti kot moški”.

Obisk Sanne Marin na Novi Zelandiji je prvi obisk finske predsednice vlade v tej državi, ki ga je izvedla v sklopu uradne turneje, piše Guardian. Predsednici vlade sta potrdili tople odnose med državama in svojo zavezanost povečanju trgovinskih priložnosti, boju proti podnebnim spremembam in poglabljanju vezi. Ardern je poudarila, da sta državi usklajeni pri izjemno pomembnih vprašanjih: “Delimo si trdno zavezanost demokratičnim vrednotam kot temelju odprtih, strpnih, odpornih in enakopravnih družb, multilateralizmu in na pravilih temelječemu redu, ki od leta 1945 podpira svetovni mir in blaginjo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje