Preobrat v turškem boju zoper inflacijo

Svet 22. Jun 202316:12 1 komentar
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Umit Bektas/REUTERS)

Turčija se odmika od nenavadnega pristopa v boju z inflacijo, ki ga je uporabljala doslej. Turška centralna banka je namreč prvič v več kot dveh letih zvišala ključno obrestno mero.

Turška centralna banka je danes prvič po marcu 2021 dvignila obrestno mero. Zvišala jo je za 6,5 odstotne točke na 15 odstotkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Iz banke so sporočili, da bodo nadaljevali z zaostrovanjem denarne politike, dokler se inflacija ne zniža.

Centralna banka se je za dvig ključne obrestne mere odločila na prvem zasedanju, odkar je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zmagal na majskih volitvah. Erdogan je za vodjo turške centralne banke imenoval nekdanjo ameriško bankirko Hafize Gaye Erkan, ki je postala prva ženska na tem položaju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Zaostrovanje denarne politike se bo okrepilo, kolikor bo treba, in to pravočasno ter postopoma, dokler ne bo doseženo občutno izboljšanje inflacijskih obetov,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz centralne banke.

Banka je obenem obljubila, da bo “poenostavila in izboljšala” politiko, ki so jo prejšnje Erdoganove vlade uporabljale, da bi prebrodile najhujšo gospodarsko krizo v Turčiji od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Erdogan je bil namreč znan po popolnoma neortodoksnem pogledu na boj z inflacijo, saj je leta vztrajal, da je najboljši način za spopad z visoko rastjo cen rahljanje denarne politike, in ne zaostrovanje, kot je splošno uveljavljena praksa. Centralna banka je tako obrestne mere v bližnji preteklosti celo zniževala.

Hafize Gaye Erkan
Hafize Gaye Erkan (Foto: Emin Sansar/ANADOLU AGENCY/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA)

Po uradnih vladnih podatkih je bila stopnja inflacije v Turčiji maja sicer blizu 40 odstotkov. Tečaj turške lire se v primerjavi z dolarjem po napovedi zvišanja obrestne mere ni bistveno spremenil, še navaja dpa.

Odločitev o dvigu ključne obrestne mere so danes sporočile tudi britanska, švicarska in norveška centralna banka. Britanska centralna banka je ključno obrestno mero zvišala za 0,5 odstotne točke na pet odstotkov. Švicarska je ključno obrestno mero zvišala za 0,25 odstotne točke na 1,75 odstotka, norveška pa se je odločila za dvig v višini 0,5 odstotne točke na 3,75 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje