Prepoved umetnih nohtov in barvanja las, na delovnih mestih pa moralna policija

Svet 14. Maj 202212:58 > 16. Maj 2022 07:21 10 komentarjev
Turkmenistan
Profimedia

Ženske v Turkmenistanu ne smejo več nositi oprijetih oblačil, si barvati las ter uporabljati umetnih nohtov in trepalnic. Nova prepoved, ki močno spominja na talibanske omejitve, moškim prepoveduje, da bi vozili žensko, ki z njimi ni v sorodu. Ženske morajo poleg tega sedeti na zadnjem sedežu, vožnja na sopotnikovem pa je prepovedana.

V času vedno večjega zavedanja o pravicah žensk v Turkmenistanu uveljavljajo prepovedi, ki prebivalkam odvzemajo temeljne pravice do izbire oblačil in nege telesa. Vlada je namreč prepovedala nošnje oprijetih oblačil in številne lepotne storitve. Tako je odslej prepovedano podaljševanje trepalnic in nohtov, vrisovanje obrvi, povečevanje ustnic, uporaba botoksa in podobnih polnil ter barvanje las.

Podobne omejitve so v Turkmenistanu že uveljavljali v preteklosti, a jim nikoli niso sledili tako dosledno. Oblasti so ženske v večinsko muslimanski državi vedno spodbujale k nošnji tradicionalnih oblačil ter svetovale izogibanje zahodnim oblačilom in hidžabu. Zdaj so prepovedane kavbojke in oprijeta oblačila. Ženska iz mesta Mary je za radio Free Europe povedala, da je na ulicah policija, ki pridrži ženske v kavbojkah. “Policija jih fotografira, pripravi poročilo in ženskam naloži plačilo globe,” je povedala. O podobnih incidentih so poročali tudi iz drugih mest.

Več žensk zaradi domnev o povečanih prsih in ustnicah izgubilo službo

Ženske, ki so zaposlene v javnem sektorju, morajo pravila spoštovati tako na delovnem mestu kot tudi drugje v javnosti. Podpisati so morale zavezo, da ne bodo nosile oprijetih oblačil, si barvale las, vrisovale obrvi, uporabljale botoksa, umetnih nohtov in trepalnic. Dokument določa, da se zaposlena strinja s tem, da jo odpustijo, če ne bo upoštevala pravil. Tiste, ki so podpis zavrnile, so odpustili. “Vsako jutro uradniki preverijo oblačila in videz uslužbenk. Če odkrijejo pomankljivosti, ženskam ne dovolijo vstopa v pisarno in jih pošljejo domov,” je povedala prebivalka glavnega mesta Ašgabat. Inšpektorji se lahko v pisarnah oglasijo kadarkoli in opravijo dodatne preglede. Nekatere zaposlene so se zavezale tudi k temu, da bodo nosile tradicionalno obleko in pod njo hlače, imenovane balak, poroča The Diplomat. Javne uslužbenke kaznujejo z disciplinskimi sankcijami, študentke pa javno sramotijo.

Radio Free Europe poroča, da je več žensk izgubilo službo, saj naj bi imele prsne vsadke ali povečane ustnice. 20 stevardes naj bi odpustili zaradi domnevne uporabe botoksa in povečanih ustnic, okoli 50 uslužbenk državnih železnic pa zaradi prsnih vsadkov in povečanih ustnic. Na javnih mestih in v pisarnah naj bi policija izvajala racije, v katerih je pridržala ženske z umetnimi trepalnicami in nohti ter jih odpeljala na policijske postaje, so povedali očividci. Prebivalka zahodne regije Balkan pa je povedala, da policija od žensk na javnem prevozu in ulicah zahteva, da odstranijo maske, in preverja, ali imajo povečane ustnice. Po besedah prebivalca prestolnice naj bi policija ženske oglobila s 140 dolarji (134 evri) kazni, kar predstavlja polovico povprečne mesečne plače.

Zaradi prepovedi je svoja vrata zaprlo tudi na desetine kozmetičnih salonov. Policija jih je opozarjala, da ne smejo nuditi “prepovedanih” postopkov in storitev. Lastnikom so grozile visoke globe, plačati bi morali 1.000 manat, kar je po uradnem menjalnem tečaju 275 evrov. Poleg tega jim je grozilo tudi 15 dni zapora.

Vozniki morajo sorodstveno razmerje s sopotnico dokazati

Odkar je prepovedano, da bi moški v avtomobilu vozil žensko, ki z njim ni v sorodu, policija ustavlja avte in zahteva dokazila o sorodstvenem razmerju, poroča Radio Free Europe. Ženske prav tako ne smejo več sedeti na sopotnikovem sedežu. Voznika pa lahko policija v primeru, da na sprednjem sedežu vozi žensko – tudi če je sorodnica, oglobi s kaznijo, v višini 2.000 dolarjev (1.921 evrov). Po 20. uri vozniki žensk ne smejo voziti, še poroča Radio Free Europe.

Turkmenistan
Profimedia

Taksistom so predstavili navodila, da vožnja žensk ni več dovoljena “zaradi novega odloka”. “Imeli smo sestanek in povedali so nam o novi prepovedi, da ženskam ni več dovoljeno sedeti na sprednjem sedežu,” je za organizacijo Institute for War and Peace Reporting (IWPR) povedal taksist, ki je želel ostati anonimen. “Ko smo vprašali, kaj naj naredimo, če bi želela v avto vstopiti skupina potnic – recimo tri ali štiri ženske-, pa so nam odgovorili, naj samo nadaljujemo z vožnjo,” je dodal.

Prepoved določa, da je v nasprotju s tradicijo, sramotno in celo grešno, da ženska sedi na sprednjem sedežu avtomobila.

Ženske v Turkmenistanu večinoma ne smejo voziti. Uradno sicer nikoli ni bila izdana prepoved, a namesto tega oblasti pogosto uporabljajo različne ukrepe, da bi ženskam otežile pridobitev vozniškega dovoljenja. Tako so oblasti leta 2018 prenehale izdajati nova vozniška dovoljenja in obnavljati obstoječe. Ogorčeni odzivi so imeli majhen odziv, saj je policija trdila, da so voznice povzročile veliko nesreč.

Brez najave, brez pojasnil, odloka ni mogoče videti

Omejitve so uveljavili kmalu po tem, ko je funkcijo zasedel novi predsednik Serdar Berdimuhamedov. Po volitvah, ki so potekale 12. marca, je vodenje države prevzel od svojega očeta. Zadnje omejitve niso bile javno objavljene ali pojasnjene. Zaposleni pojasnjujejo, da so vodje podjetji organizirali posebna srečanja, na katerih so razpravljali o novih pravilih glede ženskih oblačil, negi telesa in videzu. Razlogov niso želeli pojasniti, prav tako niso predložili kopije dokumenta, piše Radio Free Europe.

Protesti so v Turkmenistanu izjemno redki, nasprotniki pogosto končajo v zaporu ali psihiatrični bolnišnici. Toda nekateri menijo, da bi lahko bile zadnje omejitve kaplja čez rob. Prebivalci so nezadovoljni z desetletji omejevanja pravic in svoboščin, država pa že nekaj let drsi v finančno krizo, pomanjkanje hrane, hitro rast brezposelnosti in inflacijo.

Identiteta države temelji tudi na tradicionalizaciji ženske vloge

Vračanje k tradicionalnim vrednotam je v državah Srednje Azije del posovjetske tradicije in oddaljevanja od kampanje za emancipacijo ženske, razlaga The Diplomat. Ženske so imele pomembno vlogo pri razvoju turkmenistanske posovjetske identitete, ta se kaže tudi v pozivih, naj se emancipirane sovjetske ženske vrnejo k turkmenistanskim koreninam. Nacija se je tako manifestirala v izgradnji lika mame, ognjišča in doma. Ženske aktivno spodbujajo k rojevanju, vzgoji domoljubov in ohranjanju tradicionalnih družinskih vrednot.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje