Prešeren dobil spomenik v Zagrebu

Slovenija 18. Okt 202115:38 1 komentar
Kip Francetu Prešerna
Nebojša Tejić/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović sta odkrila spomenik Francetu Prešernu v Zagrebu. Gre za prvi spomenik v Zagrebu, ki je posvečen Slovencu.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović sta danes odkrila spomenik Francetu Prešernu v Zagrebu.

Pred tem skupaj odkrila še spomenik Ljudevitu Gaju v Ljubljani.

Kip Francetu Prešerna
Nebojša Tejić/STA

Prvi spomenik, posvečen Slovencu, v Zagrebu

Ob tem so iz urada predsednika republike sporočili, da ima postavitev spomenika Francetu Prešernu v Zagrebu simbolno vrednost za slovensko kulturo. “Pomembna pa je tudi za utrjevanje prijateljskih odnosov med državama na vseh ravneh ter za Slovence, ki žive na Hrvaškem,” so dodali.

Spomenik Francetu Prešernu je v Zagrebu prvi spomenik, ki je posvečen Slovencu, pobudo zanj pa je leta 2016 dalo slovensko veleposlaništvo.

Spomenik je postavljen v aleji pesnikov v zagrebškem mestnem parku Bundek, izdelal pa ga je slovenski kipar Metod Frlic, predstojnik kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na podstavku je vklesana tudi 7. kitica Zdravljice v slovenskem in hrvaškem jeziku.

Prešeren in Gaj sta bila sodobnika, ki ju povezuje delovanje za narodni preporod v 19. stoletju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje