Pretresljiv portret življenja v Trumpovi Beli hiši

Svet 02. Okt 202118:09 0 komentarjev
Donald Trump
Octavio Jones/File Photo/REUTERS

Podoba, ki jo dobimo iz najnovejše knjige o Trumpovi Beli hiši, je predsednik, ki ga pestijo negotovosti in šibka morala. Bralec si podobo sestavi iz očarljivih anekdot, ki so bile v odlomkih medijem že vnaprej razkrite, ter iz spominov Trumpove nekdanje predstavnice za medije Stephanie Grisham.

Skice življenja s Trumpom in njegovo družino, ki jih v knjigi opisuje Trumpova nekdanja predstavnica za medije Stephanie Grisham, nedvomno vznemirjajo: njene trditve o zasebnih odnosih nekdanjega predsednika z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, njegova zaskrbljenost glede njegovih “moških proporcij” in njegov grozljiv odnos do žensk.

Sledijo obtožbe hčere Ivanke Trump in njenega moža Jareda Kushnerja – obaTrumpova svetovalca – o pretvarjanju in prevzemanju oblasti, pa zakulisni pogledi na ključne trenutke življenja v Beli hiši. Knjiga je zabavna retrospektiva bizarnega predsedovanja.

Temna znamenja prihodnosti

Toda zgodbe Trumpove nekdanje predstavnice za medije so veliko več od tega. Danes imajo ogromno težo, saj vidimo, da Trump s svojimi podporniki že postavlja temelje za prevzem predsedovanja leta 2024 in to očitno za vsako ceno. V tem kontekstu so zgodbe v knjigi temna znamenja prihodnosti.

Ko Grisham opisuje Trumpove “grozljive” napade besa, se človek vpraša, kaj bi se lahko zgodilo v drugi Trumpovi administraciji, s še bolj hrabrim predsednikom – takšnim, ki je bil toliko zastrašujoč za tiste, ki so mu služili, da je najvišjega vojaškega moža v državi generala Mark Milley skrbelo, da bi Trump lahko napadel Kitajsko. (V prihajajoči knjigi avtorice Susan Glasser je Milley upodobljen tudi v strahu, da bi Trump do vojne izzval Iran.)

Grisham ni niti približno tako znana kot drugi Trumpovi predstavniki za medije, ker med opravljanjem svoje službe ni imela niti ene novinarske konference, kar je verjetno njena ključna naloga v službi.

In vendar je s Trumpom ostala dlje, kot ostali trije predstavniki za medije – pridružila se je kampanji leta 2015 in odstopila po napadu Trumpovih privržencev na Kapitol 6. januarja – zato je nabrala ogromno osupljivih zgodb, ki so prav gotovo razjezile nekdanjega predsednika ZDA. (“Stephanie ni imela vsega, kar je bilo potrebno, in to je bilo očitno že od začetka,” je Trump dejal v izjavi v torek.)

“Ampak, to je za kamere … razumete”

Knjiga ponuja poglede v eno od težko čuvanih skrivnosti Trumpovega predsedovanja, njegov čudaško spoštljiv pristop do Putina. Kljub Trumpovim neusmiljenim pohvalam, pravi, je bil Putin mrzel do Trumpa, ko sta se v Osaki na Japonskem leta 2019 sestala na srečanju G-20. Grisham trdi, da ga je Trump poskušal navdušiti.

Po zapisih avtorice, se je Trump, ko so se mediji pripravljali na vstop v sejno sobo, sklonil in Putinu rekel: “Z vami bom nekaj minut deloval nekoliko ostreje. Ampak, to je za kamere … razumete.”

Srečanje s Putinom je takrat razglasil za “veliko čast”, čeprav so bile ameriške obveščevalne službe prepričane, da je Rusija sistematično napadala ameriške volitve, da bi spodkopala demokracijo.

Zanimivo je, kaj se je zgodilo kasneje. Novinarji so vstopili in Trumpa vprašali, ali bo Putina opozoril, naj drži roke stran pri prihajajočih volitvah. Trump se je obrnil k Putinu in rekel: “Ne mešajte se v volitve, prosim.” Ko mu je Putinov prevajalec povedal, kaj je povedal Trump, se je ruski predsednik glasno nasmejal.

Grisham piše, da je Fiona Hill, Trumpova svetovalka za Rusijo, ugibala, da je Putin namerno kot prevajalca s sabo pripeljal izjemno privlačno žensko, da bi odvrnil njegovo pozornost.

Mladostnik, lačen spolnosti

Morda sta Putin in Hill vedela za Trumpovo nezrelost, ko gre za ženske. Po pripovedovanju avtorice je bil nekdanji predsednik videti kot mladostnik, ki je preprosto lačen spolnosti, ali pa kot grozljiv, negotov starec.

Ko je Stormy Daniels, porno igralka, ki pravi, da je s Trumpom imela afero (kar on zanika), v svoji knjigi povedala, da je bil predsednikov penis “manjši od povprečja” in oblikovan kot goba, naj bi Trump avtorico knjige osebno poklical, da bi to navedbo zanikal.

Sodeč po zapisih v odlomkih, je Trumpa neizmerno zanimala lastna moškost in vse, kar je povezano s spolnostjo. Grisham piše, da je nekdanji predsednik ZDA njenega fanta vprašal, ali je dobra v postelji. Zapisala je tudi, da je imel Trump na očeh mlado pomočnico za medije, ki naj bi jo povabil v svojo letalsko kabino le, da bi jo lahko pogledal od zadaj.

Kultura laži in prevar

Grisham pravi, da je Trump v Belo hišo vcepil kulturo laži in prevar. “Nenamerna nepoštenost se je vila skozi Belo hišo, kot da bi bila v klimatski napravi,” je zapisala.

Piše, da ji je naročil, naj “samo zanika” obtožbe E. Jean Carroll, ki je Trumpa obtožila posilstva. “To moraš početi v vsaki situaciji,” ji je rekel. “‘Prav, Stephanie? Samo zanikaš.”

In res so Trumpovi predstavniki za medije novinarjem pogosto pošiljali laži.

Kraljeva družina ZDA

Presenetljive so tudi nekatere zgodbe avtorice knjige o Jaredu in Ivanki. Kot je poročal Washington Post, “Grisham piše, da sta se Ivanka in Jared poskušala skupaj s predsednikom in prvo damo srečati s kraljico Elizabeto II., kar je bila huda kršitev protokola na državnem obisku, a jima je bilo to preprečeno, ko zanju ni bilo prostora na helikopterju.” Grisham zapiše: “Končno sem ugotovila, kaj se dogaja. Jared in Ivanka sta mislila, da sta kraljeva družina Združenih držav Amerike.”

Knjiga navaja, da se je Ivanka Trump pogosto poskušala pridružiti sestankom, na katere ni bila povabljena, Jared pa, da je neprestano kopičil svojo moč, ko je Trump odpravljal načelnike generalštabov in drugo ključno osebje, kot bi “steklenicam mleka” potekel rok trajanja. Zaposleni v Beli hiši, piše Grisham, sta ju poimenovali “princesa” in “vitki kosec”.

“Dolgočasne smeti”

Ni presenetljivo, da Trump trditve, zapisane v knjigi, zanika. Prav tako ni presenetljivo, da to počne s seksističnimi, otročjimi, obrekovalnimi izrazi in ob tem nenehno trdi, da je imela Grisham “velike težave” in se izraža le v okviru čustvene reakcije na svojo propadlo intimno zvezo.

Trump je v izjavi za CNN dejal: “Škoda, da založniki še naprej poročajo o teh zelo dolgočasnih smeteh. Mi in gibanje MAGA (Make America Great Again) smo tega popolnoma vajeni. In nekega dne v ne tako daljni prihodnosti bomo svoj glas dobili nazaj in mediji nas bodo obravnavali na pošten način.”

Kljub šokantnosti zgodb, ki jih pripoveduje Grisham, se te tesno ujemajo z razodetji iz drugih nedavnih publikacij.

Naraščajoči dokazi so opomnik ameriškim volivcem na to, kaj je država pravkar preživela in kaj ji še vedno grozi: človek, obremenjen z negotovostjo in neomejen z načeli, občudovalec diktatorjev, ki še vedno napada demokracijo države in si prizadeva ponovno pridobiti oblast.

Avtorica: Frida Ghitis, CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!