Pretresljive izpovedi preživelih: “Vsi smo na cestah, ljudje so zmedeni”

Svet 06. Feb 202309:26 > 19:41 1 komentar

Potres z epicentrom na jugu Turčije je silovito stresel tla na območju Turčije in Sirije. Porušile so se številne zgradbe, življenje pa je izgubilo več tisoč ljudi. Preživeli medtem opisujejo stisko in grozo, ki ju doživljajo.

“V 40 letih svojega življenja še nisem doživel česa takega,” je za tiskovno agencijo Reuters povedal Erdem iz turškega mesta Gaziantep, ki leži v neposredni bližini epicentra. “Najmanj trikrat nas je močno streslo,” je dodal.

“Zibalo nas je kot v zibki. Devet nas je bilo doma. Moja dva sinova sta še vedno pod ruševinami, čakam nanju,” pa je po navedbah Reutersa povedala prebivalka turškega mesta Diyarbakir. Za tiskovno agencijo je spregovorila v reševalnem vozilu v bližini porušene sedemnadstropne zgradbe, kjer je živela. Imela je zlomljeno roko in rane po obrazu.

Potres z magnitudo 7,8, ki je stresel jug Turčije in sever Sirije, je zahteval več tisoč življenj. Ranjenih je več tisoč, številna naselja pa so polna ruševin. Potres so prav tako čutili prebivalci Cipra in Libanona.

Preberite še: Turčijo in Sirijo stresel močan potres

Ko je streslo tla v Adani zahodno od epicentra, je bil Nilüfer Aslan z družino v stanovanju v petem nadstropju. Prepričan je bil, da bo umrl, navaja BBC. “V življenju še nikoli nisem doživel česa takega. Majali smo se skoraj minuto,” je povedal in opisal, kako je poklical svoje družinske člane.

“Rekel sem jim: ‘Potres je, kar lahko naredimo, je to, da vsaj umremo skupaj …’ To je bilo vse, kar mi je prišlo na misel.” Kot še navaja britanski medij, je Aslan iz stanovanja zbežal brez vsega in v copatih.

Diyarbakir
Sertac Kayar/REUTERS

25-letna Özgül Konakçı je potres preživela, a je, tako BBC, zaskrbljena zaradi mrzlega vremena in morebitnih popotresnih sunkov. “Iskanje in reševanje preživelih se nadaljujeta. Zelo je mrzlo in trenutno sneži. Vsi smo na cestah, ljudje so zmedeni in ne vedo, kaj storiti. Pred našimi očmi je zaradi popotresnega sunka eksplodiralo okno zgradbe,” je povedala za turško izpostavo BBC.

Bojazen, da bi potres lahko stresel to regijo, je obstajala že dalj časa. “Bali smo se, da bi potresel stresel to regijo,” je po Reutersovih navedbah povedal vodja turškega Rdečega polmeseca Kerem Kinik.

Čeprav je Turčija med Slovenci priljubljena destinacija, slovenske turistične agencije v zimskem času ne organizirajo potovanj na območje, ki ga je ponoči opustošil potres. Na zunanjem ministrstvu medtem podatke o Slovencih še zbirajo. (STA)

Diyarbakir, Turčija
Sertac Kayar/REUTERS

Turčija je ena od držav, ki jo potresi najbolj ogrožajo. Leta 1999, ko je potres z magnitudo 7,6 stresel mesto Izmit jugovzhodno od Istanbula, je umrlo več kot 17.000 ljudi. Dvanajst let pozneje, leta 2011, pa je potres v mestu Van na vzhodu države zahteval več kot 500 življenj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje