Po potresu v Turčiji in Siriji več kot 3.000 mrtvih

Svet 06. Feb 202306:04 > 22:56 2 komentarja
Turčija, potres
REUTERS

Po silovitem potresu, ki je v zgodnjih jutranjih urah stresel Turčijo in Sirijo, je okrog poldne po našem času Turke presenetil še en močan potres z magnitudo 7,5. Umrlo je več kot 3.000 ljudi. Številna naselja so polna ruševin. V Turčiji veljajo izredne razmere, razglašeno je sedemdnevno žalovanje.

Turška tla so se ob 4.17 po lokalnem času močno stresla. Središče potresa z magnitudo 7,8 je bilo v bližini mesta Gaziantep na jugovzhodu Turčije. To je blizu meje s Sirijo, tako da so posledice potresa občutne tudi na sirski strani. Po najnovejših uradnih, a še vedno začasnih podatkih, je umrlo več kot 3.000 ljudi, od tega 2.316 v Turčiji in najmanj 1.293 v Siriji. Poškodovanih je več kot 13.000 ljudi. Število žrtev narašča iz minute v minuto.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je razglasil sedemdnevno žalovanje, ki bo trajalo do sončnega zahoda 12. februarja.

Turčijo je po prvem jutranjem potresu stresel še en potres. Po najnovejših podatkih Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 7,5. Žarišče je bilo v provinci Kahramanmaras, okrog 130 kilometrov severno od žarišča prvega potresa. Po poročanju BBC ne gre za popotres, temveč potres, neodvisen od prvotnega.

Zaradi prvotnega potresa so se porušile številne stavbe, ljudje pa so ostali ujeti v ruševinah. Na terenu so reševalne ekipe. Reševanje v obeh državah sicer ovirata sneg in led. V Siriji lokalne oblasti pozivajo nepoškodovane prebivalce, naj pomagajo prevažati poškodovane do bolnišnic.

Razmere je za BBC opisala ena od preživelih: “Zelo je mrzlo in sneži. Vsi so na ulicah, ljudje ne vedo, kaj storiti,” je dejala. V desetih turških mestih so za ta teden odpovedali pouk v šolah, v nekaterih provincah pa so odpovedali tudi letalske prevoze.

Pretresljive izpovedi preživelih: “Vsi smo na cestah, ljudje so zmedeni”

Turški predsednik Erdogan ne more napovedati, za koliko bo število smrtnih žrtev še naraslo, piše BBC. Podatki o številu smrtnih žrtev se med seboj sicer razlikujejo. Sirski predsednik Bashar Assad je zgodaj zjutraj že sklical krizni sestanek.

Po navedbah sirskega potresnega centra je bil to najmočnejši potres, ki ga je center doslej zabeležil. Kot piše BBC, naj bi bil današnji potres tudi v Turčiji najmočnejši, odkar opravljajo meritve; nazadnje naj bi se potres s podobno magnitudo zgodil leta 1939, v njem je umrlo okrog 30.000 ljudi.

Epicenter potresa v Turčiji
Epicenter potresa (Vir: Twitter/@seismo_steve)

Naci Gorur, strokovnjak za potrese s turške akademije znanosti, je uradnike pozval, naj nemudoma preverijo, ali so jezovi v prizadetih regijah razpokani, da bi preprečili morebitne katastrofalne poplave. Zaradi potresa so v Italiji izdali opozorilo pred cunamiji, saj po potresu obstaja tveganje zanje.

Po poročanju BBC so potres čutili tudi v Libanonu, Izraelu in na Cipru.

Erdogan je na svojem profilu na Twitterju izrazil upanje, da bodo “katastrofo prebrodili skupaj, čim prej, in z najmanj škode”. Dodal je, da so bile iskalne in reševalne ekipe takoj poslane na prizadeta območja ter da so preostale enote v visoki pripravljenosti.

Kot poroča Reuters, so v Turčiji razglasili izredne razmere, ki predvidevajo mednarodno pomoč. Slednjo so že obljubile Združene države Amerike, Izrael, Nizozemska, Grčija, Srbija in Švedska, še piše BBC. Na Twitterju se je odzvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo:

Predsednica države Nataša Pirc Musar je prav tako v imenu Slovenije izrazila sožalje prebivalcem Turčije in Sirije ter poškodovanim zaželela čim hitrejše okrevanje, reševalnim ekipam pa varno intervencijo, je zapisala na svojem profilu na Twitterju.

Komisar Janez Lenarčič: Evropske reševalne ekipe so že na poti v Turčijo

Podatkov o žrtvah med Slovenci za zdaj ni

Čeprav je Turčija med Slovenci priljubljena destinacija, slovenske turistične agencije v zimskem času ne organizirajo potovanj na območje, ki ga je danes ponoči opustošil potres. Slovenci trenutno dopustujejo v Antalyi, kar pa je skoraj 500 kilometrov zahodno od območja, kjer je potres ponoči terjal na stotine življenj. Po informacijah, ki jih ima, so tresenje tal komajda čutili in ni bistveno zmotilo njihovih počitnic. Na zunanjem ministrstvu nimajo podatkov, da bi bil kak Slovenec v potresu prizadet ali poškodovan, so povedali za STA.

Turčija je zaradi svoje lege na stiku Evrazijske, Afriške in Arabske tektonske plošče eno najbolj aktivnih potresnih območij na svetu.

Med desetinami porušenih stavb je tudi znamenita kamnita trdnjava v Gaziantepu, ki je na hribu nad središčem mesta stala skoraj dva tisoč let. V času rimskega cesarstva so jo zgradili med 2. in 3. stoletjem, v 6. stoletju jo je nato razširil in obnovil bizantinski cesar Justinijan.

Trdnjava Gaziantep
PROFIMEDIA

Potres v Turčiji
PROFIMEDIA
Potres v Turčiji
PROFIMEDIA
Potres v Turčiji
PROFIMEDIA
Potres v Turčiji
Reuters/SANA
potres, turčija
REUTERS
Potres v Turčiji
PROFIMEDIA
Potres v Turčiji
PROFIMEDIA
Potres v Turčiji
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje