Pri 17 letih postal najmlajši pilot, ki je sam preletel svet

Svet 24. Avg 202222:19 0 komentarjev
Mack Rutherford
REUTERS/Stoyan Nenov

17-letni Mack Rutherford je z uspešnim pristankom svojega ultralahkega letala v Bolgariji postal najmlajši pilot, ki je preletel svet, poroča BBC. Anglež je petmesečno potovanje pričel in zaključil v Bolgariji, o svojem dosežku pa je povedal, da "je treba slediti sanjam, ne glede na to, koliko si star".

Mack Rutherford je v petih mesecih preletel 52 držav in postal najmlajši najmlajši človek, ki je sam preletel svet.

Mladi pilot je Britanec, ki je odraščal v Belgiji. Letenje je za družino Rutherford družinski hobi: njegova sestra Zara Rutherford je januarja postala najmlajša ženska, ki je sama preletela svet, prav tako sta pilota oba Mackova starša.

Mackova sestra Zara je za BBC povedala, da je neprestano poskušala ostati v stiku z bratom in mu pomagati, ko je bil v zraku.

Rekord za samostojen polet je po poročanju BBC doslej pripadal Britancu Travisu Ludlowu, ki je bil ob pristanku star 18 let in 150 dni.

Mack Rutherford Mack Rutherford
REUTERS/Stoyan Nenov
Mack Rutherford Mack Rutherford
REUTERS/Stoyan Nenov
Mack Rutherford Mack Rutherford
REUTERS/Stoyan Nenov

Pot, ki jo je začel 23. marca v Sofiji, ga je popeljala čez Evropo, Azijo, Afriko, Združene države Amerike in preko dveh oceanov, navaja BBC. Izkusil je ekstremno dubajsko vročino in nepričakovana zaprtja letališč v Indiji. Ko so mladega pilota med potjo zajeli dež in nizki oblaki, je prespal v samotni kolibi ob letalski stezi na nenaseljenem otoku v Tihem oceanu.

Rutherford je podrl dva Guinnessova rekorda: postal je najmlajši človek, ki je sam preletel svet, pa tudi najmlajši pilot, ki je obletel svet z ultralahkim letalom. Njegovo letalo Shark je visokozmogljivo ultralahko letalo, ki doseže hitrost približno 300 kilometrov na uro, še piše BBC.

Pilot si je Rutherford želel postati, odkar je bil star tri leta. Željo je, tako BBC, uresničil pri 15 letih leta 2020, ko je pridobil letalsko licenco.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!