Pri Deutsche Bahn z dogovorom o plačah rešili več kot štiri mesece trajajoč spor

Svet 25. Mar 202420:19 0 komentarjev
Deutsche Bahn
Foto: PROFIMEDIA

Vodstvo in sindikat strojevodij upravljavca nemških železnic Deutsche Bahn sta po več kot štirih mesecih pogajanj dosegla dogovor o plačah.

Več kot štiri mesece trajajoč spor glede plač pri upravljavcu nemških železnic Deutsche Bahn je končan. Nemški sindikat strojevodij je sporočil, da je bil dosežen dogovor o plačah. Podrobnosti dogovora bodo predstavljene v torek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Da je bil dogovor dosežen, je za dpa potrdil tudi predstavnik Deutsche Bahn. Obe strani bosta podrobnosti dogovora predstavili v torek zjutraj na ločenih novinarskih konferencah.

Spor glede plač se je začel v začetku lanskega novembra. Osrednji zahtevi sindikata sta bili višje plače kot nadomestilo za inflacijo in skrajšan delovni čas z 38 na 35 ur tedensko, pri čemer se to ne bi odražalo pri plači.

V prejšnjem krogu pogajanj je bila družba Deutsche Bahn pripravljena pristati na 36-urni delovnik s polnim nadomestilom plače, kar bi se uvedlo v dveh fazah do leta 2028. Vendar je sindikat to ponudbo zavrnil.

Pred približno tednom dni sta Deutsche Bahn in sindikat nato sporočila, da sta za zaprtimi vrati začela nov krog pogajanj in da bosta po potrebi ponovno poklicala zunanje mediatorje, še navaja dpa.

Zaradi spora glede plač je v zadnjih mesecih prišlo do številnih stavk, ki so močno ohromile železniški promet v Nemčiji.

Deutsche Bahn je posledično lani obravnaval 5,6 milijona odškodninskih zahtevkov in potnikom izplačal rekordnih 132,8 milijona evrov odškodnin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!