Pri južni obali Japonske strmoglavilo ameriško letalo, v nesreči ena žrtev

Črna kronika 29. Nov 202310:09 > 11:59 1 komentar
ameriški hibridni zrakoplov osprey
Ameriški hibridni zrakoplov osprey (Foto; am Sta Rosa/REUTERS

V bližini najjužnejšega od štirih osrednjih japonskih otokov Kjušu je strmoglavilo letalo ameriške vojske s šestimi ljudmi na krovu. Umrla je najmanj ena oseba.

Hibridni zrakoplov tipa osprey je strmoglavil ob 14.47 po lokalnem času v bližini letališča na otoku Jakušima, ki leži južno od otoka Kjušu, najjužnejšega izmed štirih osrednjih otokov Japonske. Oblasti so najprej poročale o osmih udeležencih, a so številko kasneje znižale na šest. Zaenkrat so našli eno osebo, ki je bila v bolnišnici razglašena za mrtvo.

Kot poroča Reuters, je med spuščanjem po besedah prič zagorel levi motor. Letalo je sicer že ob 14.40 izginilo s satelitskih radarjev.

V preteklosti so zaradi več nesreč mnogi že večkrat podvomili o njihovi varnosti. Med drugim je leta 2000 v nesreči ospreya med vajo v ameriški zvezni državi Arizona umrlo 19 marincev, nazadnje pa so avgusta letos med ponesrečenim vertikalnim vzletavanjem ospreya v Avstraliji umrli trije ameriški vojaki.

Osprey je hibridni zrakoplov podjetja Boeing, ki lahko vzletava kot helikopter vertikalno ali pa kot propelersko letalo. Velja za hitrejšega od helikopterjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje