Priča imploziji podmornice Titan spregovorila o strahu in lažnem upanju

Svet 01. Avg 202410:02 1 komentar
Podmornica Titan
Foto: PROFIMEDIA

Priča nesreči podmornice Titan, v kateri je življenje izgubilo pet ljudi, je pripovedovala o strahu in lažnem upanju, ki so ga občutili vsi, ki so potop podmornice spremljali iz podporne ladje.

Ko je podmornica Titan s petimi potniki izginila v Atlantskem oceanu, je bil Rory Golden na podporni ladji Polar Prince. “V mislih se nam je naslikala slika, kako je tam spodaj, kako potnikom v mrazu zmanjkuje kisika, kako so čedalje bolj prestrašeni,” je opisal za BBC. Ko je izvedel, da je podmornica implodirala le nekaj ur po potopu, ga je misel na to, da potniki niso trpeli, nekoliko potolažila.

“Ko je podmornica zamujala, sprva nismo bili pretirano zaskrbljeni. Komunikacija je v oceanu pogosto prekinjena,” je razložil in dodal: “Ko pa se je končno sprožil alarm, smo ugotovili, da je Titan v resnih težavah.”

Ameriška obalna straža je začela obsežno iskalno in reševalno akcijo. Po nekaj dneh so pod vodo zaznali zvoke udarcev, ki so vzbudili upanje, da prihajajo iz pogrešane podmornice. Vendar se je kasneje izkazalo, da so potniki v Titanu najverjetneje takoj umrli.

“Štiri dni smo živeli v lažnem upanju,” je rekel Golden. “Še vedno je treba odgovoriti na veliko vprašanj.”

Na krovu so bili britanski raziskovalec Hamish Harding, francoski strokovnjak za podmornice Paul-Henri Nargeolet, pakistansko-britanski poslovnež Šahzada Davud in njegov sin Suleman ter izvršni direktor podjetja OceanGate Expeditions, ki je upravljal podmornico, Stockton Rush.

Rory Golden je bil tesni prijatelj Nargeoleta, ki je veteran globokomorskega raziskovanja. Golden je za BBC povedal, da je bil eden zadnjih, ki so Nargeoleta videli živega. “Ko je zapustil ladjo, je bil odličnega razpoloženja, v dobri formi in srečen. Šel je nekam, kamor si je želel.”

Tudi Golden se je sicer do razbitin Titanika spustil na podmornici podjetja Oceangate. “V preteklosti sva se z Nargeoletom pogovarjala o podmornici. Tudi sam sem se leto prej potopil z njo,” je rekel. “In tu sem, tako kot številni drugi. Titanova podmornica je opravila 15 potopov do Titanika, tako da je delovala.”

“Bilo mi je udobno, na Titaniku sem preživel 12 ur. Povsem drugačna izkušnja je bila, ko sem bil v podmornici, v kateri sem se dejansko lahko precej dobro gibal.” Za BBC je povedal, da svojega potopa sploh ne obžaluje. “To ni bil moj čas,” je dejal. “Nikoli ne veš, kdaj bo prišel tvoj čas.”

Odkritje razbitin je potrdilo usodo potnikov. “Vsi smo jokali, ko so našli ostanke podmornice,” je povedal. “Med vsemi, ki smo bili tisti teden na ladji, se je spletla posebna vez. In ta vez bo ostala za vedno.”

Strokovnjaki so pred potopom Titana izpostavili številna resna vprašanja o varnosti podmornice. Preiskava še vedno poteka, pri njej sodelujeta obalni straži iz ZDA in Kanade. Verjetno bodo pozvali k spremembam, da se takšna tragedija ne bi več ponovila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje