Kaj je oddajalo zvoke, ki so jih slišali reševalci Titana?

Svet 28. Jun 202317:39 1 komentar
Podmornica Titan
Foto: PROFIMEDIA

Delni odgovori in neodgovorjena vprašanja o nesreči podmornice Titan še vedno begajo javnost. Na nekatera morda nikoli ne bo mogoče odgovoriti.

Nesreča podmornice Titan, ki je s petimi potniki pred dobrim tednom implodirala na poti k razbitinam Titanika, še vedno odmeva. Še vedno se pojavljajo vprašanja o vzrokih nesreče in mrzličnem iskanju pogrešanih. Nekaj odgovorov na doslej neodgovorjena vprašanja in nekaj vprašanj, ki ostajajo brez kakršnegakoli odgovora, je zbrala revija Forbes.

Kaj je povzročilo skrivnostne poke?

Nekaj ur potem, ko je Titan izgubil stik s površjem in je že potekala reševalna akcija, so reševalci poročali, da so iz globine na območju nesreče zaznali zvoke, ki bi lahko kazali, da je posadka Titana še vedno živa in da skuša tako vzpostaviti stik z reševalci.

Zvok je namreč eden od uspešnih načinov komunikacije pod vodo, saj se širi hitreje in dlje kot po zraku. Stefan Williams, profesor pomorske robotike na Univerzi v Sydneyju, je za revijo Insider povedal, da so morda zvoke ustvarile morske divje živali, “kot so kiti”.

Po besedah Chrisa Parryja, nekdanjega admirala britanske kraljeve mornarice, bi zvoki lahko prihajali tudi iz razbitine Titanika. Parry tudi meni, da so zvoke – posnete v 30-minutnih intervalih – lahko povzročile druge stvari pod morjem. “V oceanu je ogromno mehanskega hrupa.”

Zakaj je iskanje z vozili na daljinsko vodenje trajalo tako dolgo?

Na začetku sta bili v iskanje vključeni le dve ladji, ki nista bili opremljeni z vozili na daljinsko upravljanje (ROV). Ta bi lahko dosegla razbitine Titanika 3.800 metrov pod površjem. Francija je na iskalno območje poslala raziskovalno ladjo Atalante, ki je bila opremljena s tovrstnim vozilom, vendar je tja prispela šele dva dni po izginotju.

Ameriška mornarica, ki je poslala reševalno ladjo, sicer ima vozilo ROV, ki lahko deluje na globinah do 6.000 metrov, vendar ga za iskanje ni aktivirala. Vozilo, ki je identificiralo ostanke Titana, je bilo last zasebnega ameriškega podjetja, ki je sodelovalo pri iskanju.

Kaj je povzročilo implozijo?

Stefan Williams meni, da bi lahko bila vzrok za implozijo napaka v trupu podmornice, zato je popustila pod pritiskom globokomorskega tlaka.

Tlak z globino namreč narašča – vsakih deset metrov globine naraste za eno atmosfero (povprečnim tlakom na morski gladini). Tako na globini 3.800 metrov, kjer so ostanki Titanika, znaša 380 atmosfer oziroma 385 barov (za primerjavo: v avtomobilskih gumah je običajen tlak 2,5 bara). To pomeni, da je na vsak kvadratni centimeter Titana pritiskalo skoraj 400 kilogramov.

Kot smo že poročali, je strojni in pomorski inženir Jasper Graham-Jones povedal, da je bil trup Titana izdelan iz kompozita namesto iz titana, ki zdrži veliko višje pritiske. Nenavadna pa je bila po njegovih besedah tudi oblika podmornice.

Vprašanja, na katera (še) ni odgovorov

Še vedno ostaja nekaj vprašanj, na katera ni odgovorov. Tako ostaja nepojasnjeno, zakaj je trajalo tako dolgo, da je javnost izvedela, da je ameriška mornarica zaznala implozijo, piše Forbes. Mornarica je namreč potrdila, da je v nedeljo, 18. junija, torej na dan, ko je podmornica izginila, zaznala “anomalijo, ki je skladna z implozijo ali eksplozijo” na območju, kjer je bila komunikacija s Titanom izgubljena. Niso pa mogli “dokončno” trditi, da je zvok prihajal s Titana.

Tudi odgovora na to, ali bodo trupla posadke kdaj našli, ni. Kontraadmiral ameriške obalne straže John Mauger je na to vprašanje na eni od novinarskih konferenc dejal, da “nima obetavnih odgovorov”, ker je okolje na morskem dnu neprizanesljivo, upravljanje vozil na globini, kjer so ostanki podmornice, pa “neverjetno zapleteno”. Številni mediji so že ob nesreči poročali, da trupel verjetno niti ne bodo iskali.

OceanGate Expeditions, podjetje, ki je organiziralo oglede Titanika s podmornico, je stike s Titanom izgubil uro in pol po potopu. Še vedno pa ni pojasnil, zakaj je o tem ameriško obalno stražo obvestil šele po osmih urah. Sean Leet, solastnik podmornice, je sporočil le, da so “upoštevali vse protokole”.

Vse N1ajboljše! Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje