Pričanje ameriške pisateljice: “Donald Trump me je potisnil ob steno in posilil”

Svet 27. Apr 202310:40 1 komentar
Jean Carroll, donald trump
PROFIMEDIA

Z izbiro porote in uvodnimi besedami se je začelo sojenje nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v civilni tožbi, ki jo je proti njemu vložila ameriška pisateljica in novinarka Jean Carroll. Ta od njega zahteva odškodnino, ker naj bi jo pred skoraj 30 leti posilil v garderobi veleblagovnice. Trumpa na začetek sojenja ni bilo, pisateljica pa je v sredo na prvem pričanju podrobno opisala, kaj se je tistega dne zgodilo.

Ameriška pisateljica in novinarka Jean Carroll je po poročanju CNN v sredo na sodišču pričala, kako jo je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump domnevno spolno napadel v garderobi veleblagovnice v New Yorku.

“Tukaj sem, ker me je Donald Trump posilil, in ko sem o tem pisala, me je obtožil, da lažem,” je povedala Carroll. “Lagal je in uničil moj ugled, jaz pa sem tukaj, da poskušam dobiti svoje življenje nazaj.”

Jean Carroll trdi, da jo je Trump sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja posilil v garderobi veleblagovnice na 5. aveniji na Manhattnu nasproti Trumpovega stolpa. Svojo zgodbo je prvič predstavila v knjigi iz leta 2019, v tožbi pa navaja, da je več kot 20 let molčala iz strahu pred maščevanjem, vendar si je po letu 2017 in krepitvi gibanja “Jaz tudi” premislila.

Trump obtožbe vseskozi zanika, pisateljico pa je že leta 2019 označil za lažnivko, ki da ni njegov tip in želi zgolj spodbuditi prodajo svoje knjige.

Na sodišču se je nekdanja kolumnistka spominjala, kako navdušena je bila nad nakupovanjem v družbi Trumpa, saj bi bila to zanimiva zgodba, ki bi jo lahko pripovedovala prijateljem. “No, to je bil tako smešen newyorški prizor,” je na sodišču opisovala Carroll. “Rada svetujem in Donald Trump me je prosil za nasvet glede nakupa darila.” Dejala je, da se Trumpa ni bala, po njenih besedah je bil prijazen in zelo zabaven. “Bila sem popolnoma očarana, nakupovanje pa sem videla le kot prizor iz odlične zgodbe.”

Povedala je, da je bila na Trumpa tako pozorna, da drugih ljudi okoli sebe sploh ni videla. Na sodišču se je spominjala, da se je verjetno ves čas nakupovanja z njim tudi spogledovala, a brez kakršnega koli namena.

Prišla sta do oddelka s spodnjim perilom, ko ji je Trump rekel, naj pomeri prosojen bodi, Carroll pa mu je odvrnila, da bi ga moral pomeriti sam. Pred poroto je zatrdila, da je sledila Trumpu v garderobo, ker je bila prepričana, da je vse skupaj videti kot smešen skeč iz oddaje “Saturday Night Live”, spodnjega perila pa ni imela namena nadeti. “Nisem si niti predstavljala, kaj bo sledilo,” je dodala.

“Tu sem, ker me je večkrat označil za lažnivko in uničil moj ugled”

Poroti je nato opisala presunljive podrobnosti domnevnega posilstva, poroča CNN. Dejala je, da jo je nekdanji predsednik ZDA, kjub temu da se je upirala z vso močjo, potisnil ob steno in jo posilil. Med pričanjem je postala čustvena in si vzela dolg premor, ko jo je njen odvetnik Michael Ferrara vprašal, kaj je storila po dogodku.

Jean Carroll, donald trump
PROFIMEDIA

Carroll je s solzami v očeh odgovorila: “Vedno znova se sprašujem, zakaj sem vstopila v garderobo in se spravila v to situacijo. A hkrati sem ponosna, da mi je Trumpa le uspelo odriniti in zapustiti prostor.”

Povedala je, da je tisti večer potrebovala kar nekaj časa, da se je pomirila, ni pa poiskala zdravniške pomoči. “Bila sem zelo razburjena, nisem vedela, kdo sem, nisem mogla verjeti, da se je to zgodilo in nisem mogla verjeti, da se je to zgodilo meni,” je rekla. Vem, da so ljudje preživeli že veliko hujšega kot to, vendar je ta dan na meni pustil posledice. Ne morem imeti romantičnega življenja,” je med jokom priznala poroti.

Po tem ko je zapustila veleblagovnico, je poklicala prijateljico Liso Birnbach, ki ji je svetovala, naj pokliče policijo, nato pa sta si prisegli, da o posilstvu ne bosta nikoli več govorili, saj je Carroll počutila osramočeno. Naslednji dan je za dogodek povedala še prijatelju Carolu Martinu, ki ji je zabičal, naj posilstva ne prijavlja ali govori o njem, saj jo bo Trump s svojo ekipo odvetnikov “pokopal”. Carroll se je z njim strinjala: “Bila sem prestrašena, mislila sem, da se mi bo maščeval. Sram me je bilo, prepričana sem bila, da sem jaz kriva.”

Jean Carroll se sicer opredeljuje kot demokratka. In čeprav je Donalda Trumpa kot predsednika ZDA opisala kot groznega in zlobnega, je zatrdila, da njena tožba nima nobene povezave s političnimi nazori. “Tu sem, da poravnam osebne račune, ker me je večkrat označil za lažnivko in uničil moj ugled. Sem novinarka in edina stvar, ki jo potrebujem, je zaupanje bralcev.”

Z vidika kazenskega prava so očitki že zastarali, po civilnem pravu pa je tožba še mogoča, saj je nov zakon žrtvam spolnih napadov, ki storilcev dolgo niso mogle tožiti zaradi preteka zastaralnega roka, omogočil, da poiščejo pravico na sodišču tudi desetletja po napadu.

Njen odvetnik Michael Ferrara jo je vprašal, zakaj se za tožbo ni odločila že, ko je Trump prvič kandidiral za predsednika. Odgovorila je, da so javnomnenjske ankete vedno znova kazale njemu v prid, ko se je katera od žensk opogumila in spregovorila o negativnih izkušnji s Trumpom.

Sojenje v tem primeru predstavlja novega v vrsti sodnih postopkov, s katerimi se trenutno sooča Trump, ki se namerava leta 2024 znova potegovati za položaj predsednika ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje