Prihaja tudi moška kontracepcijska tabletka?

Svet 26. Mar 202215:37 0 komentarjev
tablet
Profimedia

Po uspešnem testiranju na miših je moška kontracepcijska tabletka korak bližje uporabi. Raziskovalci upajo, da bodo v drugi polovici leta lahko začeli klinične raziskave na ljudeh, a pot do splošne uporabe bi lahko bila še dolga.

Raziskave na miših, ki so jih opravili na Univerzi v Minnesoti, so pokazale, da so nehormonske kontracepcijske tabletke, namenjene moškim, 99-odstotno učinkovite pri preprečevanju zanositve. Pri tem pa nimajo veliko stranskih učinkov.

Raziskovalci že desetletja brez uspeha

Raziskovalci se že desetletja ukvarjajo z razvojem moške kontracepcijske tabletke, vendar pa na trgu še ni takšnih, ki bi bile odobrene za uporabo.

Nova tabletka, ki jo je predstavila skupina pod vodstvom dr. Abdullaha Al Nomana, je nehormonska in je po štirih tednih občutno zmanjšala število spermijev testiranih miši.

Od prejšnjih poskusov izdelave učinkovite moške kontracepcijske tabletke jo razlikuje to, da ni hormonska in ne povzroča stranskih učinkov, kot so pridobivanje teže, depresija in povečano tveganje za kardiovaskularne bolezni.

Miši, vključene v raziskavo, so bile le nekaj tednov po prenehanju jemanja tablet spet zmožne reprodukcije.

Kako blizu uporabi smo zares?

Kljub spodbudnim rezultatom pa raziskovalci opozarjajo, da moška kontracepcijska tabletka morda še bo še prav kmalu na voljo. Raziskovalci upajo, da se bodo lahko v drugi polovici leta začele klinične študije, nato pa je nemogoče napovedati, koliko časa bo še trajal razvoj. Po nekaterih ocenah bi lahko na trg prišla v približno deseti letih.

Čeprav se je izkazala za učinkovito pri miših, to ne pomeni, da bo tudi na ljudeh. “Če bi vsa zdravila, ki delujejo na miših, delovala tudi na ljudeh, bi doslej že izkoreninili raka,” je za New York Times komentiral dr. Michael Eisenberg z Medicinske fakultete Univerze v Stanfordu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!