Pritožba zoper naročnino za Facebook in Instagram: Meta krši zakonodajo

Svet 30. Nov 202317:52 3 komentarji
Meta
Podjetje Meta, lastnik Facebooka in Instagrama, v Evropi ponuja tudi plačljiv račun (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska potrošniška organizacija (BEUC) je vložila pritožbo zoper sistem podjetja Meta, ki uporabnikom Facebooka in Instagrama omogoča, da plačajo za odjavo od sledenja podatkom. Gre za drugi tovrstni izziv za to ameriško podjetje v tem tednu.

Meta podatke o svojih uporabnikih prodaja oglaševalcem, v začetku tega meseca pa je uporabnikom omrežij Instagram in Facebook v Evropi začela omogočati, da plačajo med deset do 13 evrov, da to prodajo preprečijo. Vendar pa evropske potrošniške skupine trdijo, da ta izbira ni zakonita, poroča francoska tiskovna agencija AFP

“To je nepoštena izbira za uporabnike, ki je v nasprotju s potrošniško zakonodajo EU in jo je treba ustaviti,” so v izjavi zapisali pri BEUC s sedežem v Bruslju.

Članice BEUC so zato vložile skupno pritožbo pri evropski mreži organov za varstvo potrošnikov. “Meta krši potrošniško zakonodajo EU z uporabo nepoštenih, zavajajočih in agresivnih praks,” je dejala namestnica direktorja BEUC Ursula Pachl.

Pritožbo vložili tudi v Avstriji

Avstrijska skupina za varstvo zasebnosti NOYB je pred tem v torek vložila pritožbo pri organu za varstvo podatkov na Dunaju zaradi istega vprašanja.

Organizacija NOYB, ki je proti družbi Meta doslej zmagala v številnih primerih, je sporočila, da novi sistem družbe Meta krši zakone o zasebnosti podatkov, saj privolitev ni prostovoljna, če je edina možnost plačilo.

Meta se na prošnjo za komentar AFP še ni odzvala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje