Prosilci za azil v ZDA ne bodo več čakali v Mehiki

Svet 02. Jun 202110:58 > 13:01 0 komentarjev
Migranti v Mehiki
Daniel Becerril/REUTERS

Administracija predsednika ZDA Joeja Bidna je dokončno odpravila ureditev, ki je predvidevala, da prosilci za azil v ZDA na odločitev sodišč o prošnji čakajo v Mehiki.

Vlada demokratskega predsednika ZDA Joeja Bidna je odpravila politiko predhodne republikanske vlade Donalda Trumpa, v skladu s katero je moralo več deset tisoč prosilcev za azil v ZDA na rešitev prošnje počakati na mehiški strani meje. Trumpova vlada je od januarja 2019 nazaj v Mehiko poslala 70.000 prosilcev za azil.

Minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas je sporočil, da je politika “protokolov za zaščito migrantov”, kot so v Trumpovi vladi uradno imenovali zavračanje vstopa prosilcem za azil, končana. Mayorkas je dejal, da ohranitev politike ali sprememba ne bi bila v skladu z vizijo in vrednotami te vlade, ampak slaba poraba virov ministrstva.

Biden je odpravo tovrstne ureditve obljubljal že pred volitvami, kmalu po začetku mandata 20. januarja pa je suspendiral izvajanje protokola iz časa Trumpove vlade. Od 19. februarja letos so vstop v ZDA dovolili 11.200 prosilcem za azil. Ni še znano, kaj bo s tistimi, ki so jim zavrnili prošnje, ker jim ni uspelo priti do sodišč.

Prosilci za azil iz srednjeameriških držav so namesto v ZDA na rešitev prošnje čakali v Mehiki, kjer so bile njihove življenjske razmere slabe. Pravne pomoči skoraj ni bilo, prosilci pa so bili izpostavljeni nasilju kriminalnih združb. Prav tako niso mogli pravočasno do sodišč v ZDA, ki so potem prošnje za azil avtomatično zavračala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!