Prostovoljni prispevki za Cerkev na Poljskem? Vlada načrtuje spremembe

Svet 28. Dec 202315:55 2 komentarja
Donald Tusk
Foto: PROFIMEDIA

Poljski premier Donald Tusk je dejal, da nova poljska vlada načrtuje spremembe financiranja Cerkve. Med drugim kot eno od možnih rešitev omenja prostovoljni prispevek.

Premier Tusk je sporočil, da bodo medresorsko skupino, ko bo zadolžena za pripravo celovite reforme sistema za financiranje verskih skupnosti, sestavljali štirje ministri in vodja njegovega urada. Delo naj bi začeli že danes, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Med drugim bo skupina preučila možnost, da bi na Poljskem uvedli prostovoljni davkoplačevalski prispevek, s katerim bi se financirale verske skupnosti, poročata avstrijska tiskovna agencija APA in katoliška agencija Kathpress. Iskali naj bi tudi druge dodatne rešitve, s katerimi bi nadomestili obstoječi sklad za financiranje verskih skupnosti.

Tusk je pojasnil, da želi njegova vlada s tem civilizirati odnos med državo in Cerkvijo. Reforma naj bi temeljila na odgovornosti pripadnikov verskih skupnosti, odločitev o financiranju pa morajo po njegovem sprejeti verniki sami in ne država.

Letos se je v sklad za financiranje verskih skupnosti iz poljskega državnega proračuna stekel rekordni znesek v višini skoraj 50 milijonov evrov.  Sklad je bil ustanovljen leta 1950 kot nadomestilo za takratno razlastitev. Iz sklada se financirajo prispevki za pokojnine in druge socialne prispevke za večino duhovnikov vseh veroizpovedi ter stroški vzdrževanja cerkva.

Med predvolilno kampanjo je Tuskova koalicija podprla in tudi obljubila ukinitev omenjenega sklada, izjema pri tem je bila zgolj Ljudska stranka, ki jo vodi podpredsednik vlade Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Koalicijska pogodba te teme sicer ne omenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje