Protest v Sarajevu: “Država v takšnem stanju ni bila 25 let”

Svet 30. Maj 202114:08 > 14:32 0 komentarjev

Sto protestnikov se je v Sarajevu podalo na ulice, da bi izrazilo nestrinjanje s stanjem, v katerem se je znašla država. Predsednik Platforme za napredek je za to poleg domačih političnih akterjev okrivil tudi mednarodno skupnost.

V Sarajevu se je okrog sto članov in podpornikov političnega gibanja Platforma za napredek (Platforme za progres) zbralo na protestu “Poimenujmo stvari s pravim imenom”, s katerim želijo izraziti svoje nezadovoljstvo s stanjem v družbi.

“Država je v stanju, v kakršnem ni bila zadnjih 25 let. Kaj bodo prinesle volitve 2022, je povsem negotovo. Negotovo je, kakšna bo prihodnost te države,” je za N1 BiH povedal predsednik Platforme za napredek Mirsad Hadžikadić. Za takšno stanje je okrivil njene politične voditelje in mednarodno skupnost. Čas je, da se državljani uprejo, je še dejal Hadžikadić. Po njegovem mnenju so nove rešitve potrebne v vseh segmentih družbe.

Protestniki, ki so se namenili od Sebilja na Baščaršiji do stavbe bosanskega parlamenta, so nosili transparente, s katerimi so sporočali, da zahtevajo enake možnosti za mlade ter dostojne pokojnine in ne socialno pomoč. “Po naših žilah tečejo donacije”, “Nismo plemena” in “Tudi diaspora se sprašuje” so samo nekateri od napisov, ki jih je bilo opaziti na shodu.

Protest so po poročanju bosanskih medijev podprle tudi Bosanska stranka, Socialdemokrati Bosne in Hercegovine ter Liberalnodemokratska stranka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!