Kurdski aktivisti prekinili zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu

Svet 15. Feb 202317:39 0 komentarjev
Kurdski protestniki prekinili zasedanje Evropskega parlamenta
PROFIMEDIA

Kurdski aktivisti so danes prekinili zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Zahtevali so izpustitev kurdskega voditelja Abdullaha Öcalana iz turškega zapora.

Zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu je danes prekinil protest kurdskih aktivistov, ki so zahtevali izpustitev kurdskega voditelja Abdullaha Öcalana iz turškega zapora. Protest je potekal ob 24. obletnici aretacije ustanovitelja v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), ki prestaja dosmrtno zaporno kazen.

Približno ducat kurdskih aktivistov je na balkonu nad plenarno dvorano Evropskega parlamenta izobesilo transparente z Öcalanovo podobo in vzklikalo gesla, sovražna do turškega predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Poslanci, ki so prav takrat sodelovali v razpravi o zelenem načrtu za evropsko industrijo, so razpravo prekinili in zapustili dvorano, poročajo tuji mediji.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal evropski poslanec Bernard Guetta, je šlo za kurdske aktiviste, ki podpirajo PKK. Organizacija, ki že desetletja vodi upor Kurdov v Turčiji, je v tej državi prepovedana, v EU pa je uvrščena na črni seznam terorističnih organizacij.

Današnje dogajanje na zasedanju v Strasbourgu je preko Twitterja komentiral tudi poslanec Evropske ljudske stranke iz vrst SLS Franc Bogovič. Kot je zapisal, se je med zasedanjem zgodil neprijeten incident, ko je skupina kurdskih protestnikov v delu, ki je namenjen obiskovalcem parlamenta razvila protestne transparente, se prerivala z varnostniki in na koncu splezala preko zaščitne ograje.

Posnetek dogajanja je preko Twitterja delila tudi madžarska evropska poslanka iz skupine Renew Europe Katalin Cseh.

Öcalan prestaja dosmrtno kazen

Öcalan je znan kot vodja kurdskega upora v Turčiji. Turški agenti so ga aretirali 15. februarja 1999 v Keniji, junija istega leta pa je bil obsojen na smrt. Leta 2022 so mu kazen znižali in danes 73-letni Öcalan prestaja dosmrtni zapor zaradi izdaje. Njegovi podporniki še naprej zahtevajo njegovo izpustitev.

Öcalan je leta 2015 iz zapora pozval PKK k razorožitvi in spravi s turško vlado po več desetletjih trajajočega konflikta med turško državo in kurdsko manjšino. PKK je prejšnji teden po uničujočem potresu, ki je prizadel jugovzhod Turčije in dele Sirije, sporočila, da bo med reševalnimi prizadevanji začasno prekinila svoje operacije v Turčiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!