Protesti na Kitajskem se nadaljujejo. Pozivi k odstopu Ši Džinpinga

Koronavirus 27. Nov 202214:08 3 komentarji
Protesti na Kitajskem
posnetek zaslona/REUTERS

Protesti na Kitajskem se nadaljujejo. Danes je tako tudi na ulicah Pekinga in Šanghaja več sto protestnikov izražalo nezadovoljstvo s kitajsko strategijo preprečevanja širjenja novega koronavirusa s popolnimi zaprtji družbe. Nekateri zahtevajo celo odstop Ši Džinpinga.

Več sto protestnikov je na ulicah Pekinga in Šanghaja danes izražalo nezadovoljstvo s kitajsko strategijo preprečevanja širjenja novega koronavirusa s popolnimi zaprtji družbe. Protestniki so se v Pekingu zbrali na univerzi Tsinghua, študentom so se pridružili tudi prebivalci mesta. V Šanghaju naj bi prišlo tudi do spopadov s policijo.

Pozivi k odstopu Ši Džinpinga

Povod za proteste je bil med drugim četrtkov smrtonosni požar v Ürümqiju, glavnem mestu severozahodne kitajske regije Šindžjang, kjer je v požaru v stanovanjskem bloku umrlo deset ljudi. Omejitve proti širjenju virusa naj bi botrovale visokemu številu smrtnih žrtev, saj naj bi zaprtje otežilo reševanje ljudi iz gorečega bloka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Oblasti sicer te trditve zanikajo.

Udeleženci današnjih protestov so peli državno himno in Internacionalo – himno mednarodnega komunističnega gibanja – ter skandirali “svoboda bo zmagala” in “ne zapiranju, hočemo svobodo”. Zaradi vztrajanja Kitajske pri prestrogih covidnih ukrepih, nekateri protestniki zahtevajo tudi odstop kitajskega voditelja Ši Džinpinga.

Eden od udeležencev protestov je za AFP povedal, da so ljudje na pločnik polagali cvetje v spomin na 10 ljudi, ubitih v požaru v Ürümqiju. Dejal je tudi, da je prišlo do manjših spopadov, vendar je bila policija na splošno “civilizirana”. Kljub temu naj bi nekaj oseb aretirali in odpeljali.

Oblasti omejile spletno razpravo o protestih

Oblasti na Kitajskem so medtem hitro omejile spletno razpravo o protestih, saj so bile s protesti povezane objave skoraj nemudoma odstranjene z družbenega omrežja Weibo.

Število zabeleženih primerov okužbe z virusom Sars-CoV-2 v enem dnevu na Kitajskem je sicer v soboto doseglo skoraj 40.000 in že četrti dan zapored preseglo rekord, je po navedbah španske tiskovne agencije EFE danes sporočila kitajska nacionalna zdravstvena komisija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje