Protestniki pred Schmidtovim uradom zavračajo spremembo volilnega zakona v BiH

Svet 25. Jul 202220:37 1 komentar
Protest
N1

Pred uradom visokega predstavnika za Bosno in Hercegovino Christiana Schmidta v Sarajevu so se zbrali protestniki zaradi napovedane možnosti spremembe volilnega zakona BiH. "Želimo državo, v kateri so vsi trije narodni enakopravni," so se glasili napisi, ki so jih nosili nasprotniki spremembam zakona.

K protestu državljanov so pozvale stranke SDP, Demokratska fronta in največja bošnjaška stranka SDA. Te namreč oporekajo napovedi visokega predstavnika v Bosni in Hercegovini (BiH) Christiana Schmidta, ki razmišlja o spremembah volilnega zakona BiH. Schmidt se zavzema, da bi predstavnike konstitutivnih narodov imenoval kanton, v katerem je najmanj tri odstotke tega konstitutivnega naroda.

Zahteve zbranih, naslovljene na visokega predstavnika Schmidta, se omejujejo predvsem na nasprotovanje spremembam volilne zakonodaje, ki bi po njihovem mnenju lahko spodbudile nadaljnje etnične delitve v državi. Za sporne se jim zdijo tudi morebitne spremembe načina kandidature za predsednika izvršne oblasti v Federaciji BiH, saj trdijo, da urad visokega predstavnika le izpolnjuje želje strank, zbranih okoli Hrvaškega narodnega zbora (HNS).

Okoli dva tisoč protestnikom so se pridružili tudi nekateri vidni politiki, kot so predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsednik Socialdemokratske stranke BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić, poslanec v skupščini kantona Sarajevo Dino Konaković, pa tudi člana predsedstva BiH Željko Komšić in Šefik Džaferović.

Poskušali so preprečiti Džaferovićev govor

Del protestnikov je pred Uradom visokega predstavnika v Sarajevu poskušal preprečiti govor predsedujočega predsedstvu Bosne in Hercegovine DžaferovićaKljub temu je Džaferoviću uspelo poslati sporočilo visokemu predstavniku Schmidtu, čeprav je bilo ves čas slišati izžvižgavanje protestnikov, ki so njegov govor poskušali preprečiti. Džaferović je sicer dejal, da želi navzoče nagovarjati kot predsednik in ne kot politik.

Pred njim je spregovoril tudi Dervo Sejdić, ki je poudaril, da bi moral Schmidt, če želi spremeniti volilni zakon, spoštovati sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice.

Splošne volitve v BiH bodo 2. oktobra, čeprav so jim predstavniki osrednjih hrvaških in srbskih strank nasprotovali. Po njihovem mnenju bi bilo pred volitvami treba nujno spremeniti volilni zakon, saj naj po trenutni volilni zakonodaji v državnih telesih ne bi bili enakopravno zastopani vsi trije konstitutivni narodi. Schmidt je pooblastila visokega predstavnika v BiH, ki mu omogočajo tudi spremembo zakonodaje, izkoristil že junija. Takrat je sprejel spremembe zakona o financiranju institucij BiH in volilnega zakona BiH, s katerimi je zagotovil trajne in sistemske rešitve za samodejno in neprekinjeno financiranje volitev pa tudi začasno financiranje v prihodnosti, kadar proračun BiH še ne bo sprejet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje