Nasmejana Tanja Fajon s helikopterjem po Krasu, Šarec s poletom ni bil seznanjen

Slovenija 25. Jul 202215:54 > 15:55 13 komentarjev
Fajon letalo
Tanja Fajon / FACEBOOK

Na požgani Kras so v minulih dneh prihajali tudi politiki. Predsednica SD Tanja Fajon se je ob tem celo popeljala z avstrijskim helikopterjem in njegovo posadko, ki je vse dni pomagala pri krotenju požarov. Za N1 odgovarja na očitke, da gre za piar in pojasnjuje, kako je do poleta prišlo.

V nedeljo je Kras obiskala tudi zunanja ministrica in predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon. Ob tem je, kot je razvidno iz njenih objav na družbenih omrežjih, opravila tudi “kratek prelet pogorišča” s posadko avstrijskega helikopterja, ki je požar gasila od prvega dne, tudi s po 110 poleti na dan. Na to je Fajon opozorila tudi v svoji objavi in se vsem domačim ter tujim ekipam zahvalila za posredovanje.

Posnetek preleta in več fotografij je objavila tudi na svojem javnem profilu na Facebooku, kjer pa se je predvsem pod fotografijo iz helikopterja, na kateri ministrica nasmejana pozira s članom posadke, usulo komentarjev. Trenutno jih je že več kot 300, med njimi pa je tudi kar nekaj opozoril, da je objava fotografij ob takšnem dogodku neprimerna in da gre zgolj za politični piar.

Številni komentarji so tudi žaljivi, podpredsednica vlade Fajon pa jim je na Facebooku odgovorila, da so “žaljivi predvsem do tujega pilota avstrijskega helikopterja”. “Od prvega dne pomaga z gašenjem. Je koroški Slovenec, oba s kolegom sta bila prijetno presenečena, da se jima ministrica pride osebno zahvalit. In sta se želela slikati za svoj arhiv,” je dodala Fajon, ki meni, da sta s tem na svoj način izrazila tudi svojo hvaležnost.

Pri gašenju iz zraka so poleg slovenskih in avstrijskih sodelovale zračne enote iz Hrvaške, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Romunije. Vse tuje sile so bile sicer z današnjim dnem odpoklicane. Na vprašanje, zakaj se ministrica ni odločila za prelet s slovenskim helikopterjem, na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) odgovarjajo, da je do preleta z avstrijsko posadko prišlo povsem spontano, saj je bil helikopter v času njenega obiska ravno na tleh, ministrici pa so želeli predstaviti svoje delo in so jo nato tudi povabili na prelet. “Predstavili so pregled pogorišča in ogledali smo si žalostno sliko uničene narave,” so še zapisali na MZZ, kjer so ob tem ponovili, da sta srečanje z ministrico s fotografijo želela zabeležiti avstrijska pilota.

Obrambni minister Marjan Šarec, ki je v minulem tednu od vseh članov vlade na Krasu preživel največ časa, preleta ministrske kolegice za N1 ni želel komentirati, saj da z njim sploh ni bil seznanjen in je zanj izvedel šele kasneje, po objavi fotografij na družbenih omrežjih.

Podobno nam je povedal tudi vodja intervencije Simon Vendramin, ki pravi, da so bili zgolj obveščeni, da ministrica pride, ne pa tudi o njenih aktivnostih. “Mi se v to ne vtikamo, oni opravljajo svoje delo, mi pa svojega,” je dejal Vendramin, ki dogodka prav tako ne komentira.

Poleg ministrov Fajon in Šarca ter notranje ministrice Tatjane Bobnar sta bila sicer na Krasu v minulem tednu večkrat tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Robert Golob.

Vprašanja o okoliščinah poleta smo poslali tudi na avstrijsko zunanje ministrstvo. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje