Protestniki v Iraku so se utaborili v parlamentu, protest nadaljujejo s sedenjem

Svet 31. Jul 202220:36 > 20:41 2 komentarja
irak protetsi
PROFIMEDIA

Privrženci vplivnega iraškega šiitskega klerika Moktada al Sadra so se danes utaborili v poslopju parlamenta v Bagdadu, potem ko so v soboto že drugič v tednu dni vdrli vanj. Kot napovedujejo, bodo svoje cilje dosegli z daljšim protestom s sedenjem. Pridružili so se jim tudi številni somišljeniki.

Varnostne sile poslancem danes dovoljujejo, da neovirano prihajajo v in odhajajo iz poslopja parlamenta, medtem ko v poslopju ostaja približno 4000 do 5000 protestnikov, ki zahtevajo razpustitev parlamenta in nove volitve. Protestniki so tudi postavili nekaj šotorov pred poslopjem, ki se nahaja v močno varovani t. i. zeleni coni, v kateri so številne vladne institucije in tuja predstavništva, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Potem ko je bilo med sobotnimi demonstracijami ranjenih več kot sto ljudi, se je stanje sicer danes umirilo. Do novih spopadov med protestniki in varnostnimi silami ni prišlo. Policisti so razporejeni okoli parlamenta in drugih institucij v zeleni coni, vendar jim je vrhovno poveljstvo oboroženih sil v Bagdadu dalo navodila, naj se izogibajo spopadom s protestniki, poroča EFE.

Nemška tiskovna agencija dpa medtem poroča, da v zeleno cono danes po navedbah očividcev prihajajo številni novi protestniki, več sto naj bi jih prišlo iz drugih delov države.

irak protetsi irak protetsi
PROFIMEDIA
irak protetsi irak protetsi
PROFIMEDIA
irak protetsi irak protetsi
PROFIMEDIA
irak protesti irak protesti
PROFIMEDIA
irak protesti irak protesti
PROFIMEDIA
irak protesti irak protesti
PROFIMEDIA
irak protesti irak protesti
PROFIMEDIA

Že v sredo je več sto protestnikov vdrlo v zeleno cono in parlament, a so takrat sami mirno odšli. Nasprotujejo kandidaturi Mohameda al Sudanija, nekdanjega ministra in guvernerja ene od iraških provinc, za položaj predsednika vlade. Al Sudanija je za ta položaj predlagalo parlamentarno zavezništvo, ki vključuje proiranske šiitske politične sile.

Al Sadrov blok je na oktobrskih volitvah s 73 osvojenimi sedeži v 329-članskem parlamentu sicer postal največja parlamentarna stranka. A skoraj deset mesecev po volitvah je oblikovanje nove vlade v državi še vedno na mrtvi točki. Prejšnji mesec se je politična kriza v državi še poglobila, ko so al Sadrovi poslanci skupinsko odstopili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje