Prva ladja s pšenico zapustila ukrajinsko pristanišče

Svet 12. Avg 202214:25 > 14:36
Delite:
Sormovskiy 121
Foto: Press service of the Ministry of Infrastructure of Ukraine/REUTERS

Iz ukrajinskega pristanišča Čornomorsk je proti Turčiji danes izplula prva tovorna ladja s pšenico od začetka ruske invazije na Ukrajino. Od ponovne vzpostavitve izvoza ukrajinskega žita čez Črno morje so namreč ladje doslej tovorile le koruzo in sončnične izdelke. Skupno je od 1. avgusta ukrajinska črnomorska pristanišča zapustilo že 14 ladij.

Ladja Sormovskiy 121 bo v Turčijo prepeljala nekaj več kot 3.000 ton pšenice, je danes prek Twitterja sporočilo turško obrambno ministrstvo in dodalo, da bo danes iz pristanišča Pivdeni izplula tudi ladja Star Laura, ki bo v Iran prepeljala 60.000 ton koruze.

Medtem je ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo potrdilo odhod in napovedalo prihod še dveh ladij, ki jih bodo naložili z žitom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potem ko sta ruska in ukrajinska stran po posredovanju Turčije in ZN 22. julija podpisali sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, je od 1. avgusta od tam skupno izplulo 14 ladij, na katerih je bilo več kot 430.000 ton tovora, še navaja dpa.

Pošiljke veljajo za bistvene pri stabilizaciji cen žita na svetovnih trgih in blažitvi strahu pred lakoto na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

ZN in Turčija pomagata pri usklajevanju varnosti izvoza in spremljajo pošiljke, da bi se prepričali, da ladje ne tihotapijo orožja na vojno območje. V Istanbulu deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz, sestavljajo pa ga ruski, ukrajinski in turški predstavniki ter predstavniki ZN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar