Prva podoba strogo ločenih afganistanskih študentov

Svet 07. Sep 202109:45 > 11:43 0 komentarjev
Kabul, Afganistan
Družbena omrežja/REUTERS

Nekaj tednov po tem, ko so talibani prevzeli vodenje Afganistana, še vedno ni povsem znano, kakšna bo prihodnost deklet in žensk v državi. To med drugim zanima zahodne države, ki bodo diplomatske odnose s talibani in finančno pomoč pogojevale tudi s spoštovanjem pravic žensk.

Da bodo ženske – v primerjavi z njihovo vladavino med letoma 1996 in 2001 – lahko delale in se izobraževale, so talibani napovedali ob prihodu v Kabul 15. avgusta, po družbenih omrežjih pa je zdaj zakrožila fotografija s kabulske zasebne Univerze Avicenna, na kateri so študentje in študentke ločeni z zaveso, študentke pa nimajo zakritih obrazov.

Predavatelji in študentje univerz v večjih afganistanskih mestih (v Kabulu, Kandaharju in Heratu) so za Reuters povedali, da so študentje in študentke ločeni. Združenje zasebnih univerz je objavilo pravila, ki vključujejo obvezno nošnjo hidžaba ter ločevanje študentov in študentk, pri čemer pa Reutersu ni uspelo potrditi, ali dokument odraža politiko talibanov.

Kabul, Afganistan
Družbena omrežja/REUTERS

“Nesprejemljive” zavese

Po besedah talibanov se ženske še naprej lahko izobražujejo, a morajo biti ločene od moških sošolcev – bodisi mora pouk zanje potekati v ločenih učilnicah, so pa za talibane prav tako “povsem sprejemljive” zavese, ki ločujejo predstavnike spolov. Kot je višji predstavnik talibanov povedal za Reuters, je – ker v Afganistanu manjka sredstev in učiteljskega kadra – najboljše, da imajo učenci istega učitelja, a sedijo vsak na svoji strani učilnice.

Kabul, Afganistan
Družbena omrežja/REUTERS

“Postavitev zaves ni sprejemljiva,” je za tiskovno agencijo povedala 21-letna študentka kabulske univerze, ki po novem posluša predavanja v učilnici, kjer je fizično ločena od moških kolegov. “Resnično sem se počutila grozno, ko sem vstopila v predavalnico … Počasi drsimo v stanje izpred 20 let,” je dejala in dodala, da so študentke sedele ločeno od študentov že pred vrnitvijo talibanov, a učilnice niso bile fizično ločene.

Tudi sicer se v predavalnice niso vrnili vsi študentje – veliko predavateljev in študentov je po vrnitvi talibanov prav tako zapustilo državo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!