Prvi dan vrha EU namenjen dogajanju na Bližnjem vzhodu

Svet 17. Apr 202406:37 0 komentarjev
Vrh EU v Bruslju - februar 2023
Foto: PROFIMEDIA

Voditelji držav članic EU bodo začeli dvodnevno zasedanje v Bruslju. Posvetili se bodo predvsem dogajanju na Bližnjem vzhodu. Zasedanja se bo udeležil tudi slovenski premier Robert Golob.

Voditelji držav članic EU, med njimi premier Robert Golob, bodo drevi z razpravo o zunanjepolitičnih temah začeli dvodnevno zasedanje v Bruslju.

Po pričakovanjih se bodo posvetili predvsem dogajanju na Bližnjem vzhodu, kjer je minuli konec tedna Iran izvedel neposredni napad na Izrael.

Voditelji bodo o iranskem napadu na Izrael, ki se je ob pomoči zaveznikov uspešno obranil večine izstrelkov, govorili, potem ko so o tem v torek popoldne na neformalnem videokonferenčnem zasedanju razpravljali že zunanji ministri članic.

Ti so znova ostro obsodili napad Teherana in obe strani pozvali k zadržanosti, visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell pa je napovedal pripravo dodatnih sankcij proti Iranu.

Predsedniki vlad in držav članic EU bodo danes ob večerji razpravljali še o nadaljnji podpori Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo, potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tudi spričo iranskega napada na izraelsko ozemlje znova pozval k dodatni pomoči. Zelenski bo voditelje nagovoril prek videopovezave.

Z vojno v Ukrajini so povezani tudi ruski poskusi vplivanja na delo evropskih institucij in javno mnenje v državah članicah pred evropskimi volitvami. Belgijski premier Alexander De Croo je napovedal, da bo to temo na zasedanju odprl skupaj s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola, ki se voditeljem tradicionalno pridruži ob začetku zasedanj.

Ti imajo na dnevnem redu današnje večerje še odnose s Turčijo v luči trenutnih geopolitičnih razmer.

Osrednja tema vrha je sicer krepitev gospodarske konkurenčnosti unije, ki je tudi del strateške agende EU za prihodnje petletno obdobje. Temu se bodo voditelji posvetili v četrtek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!