Prvi iPhone z USB-C prodal za 79.500 evrov

Svet 18. Nov 202110:57 > 11:04 0 komentarjev
iPhone
PROFIMEDIA

Študent robotike Ken Pillonel se je lotil predelave svojega starega iPhona X in prototip na dražbi prodal za 86 tisoč dolarjev (približno 79.500 evrov). V iPhonu je zamenjal vhod za polnjenje in namesto vhoda Lightning vgradil USB-C, ki ga uporablja večina proizvajalcev.

Apple pri pametnih telefonih iPhone še vedno vztraja pri svojem priključku za polnjenje, ki ga je poimenoval Lightning. Študent robotike na züriškem ETH Ken Pillonel se je pred tedni odločil, da bo predelal svoj iPhone in zamenjal priključek za polnjenje.

Potek je podrobno dokumentiral na spletu in ga sestavil v 13-minutni posnetek. Postopek je bil zapleten, saj je moral prilagoditi odprtino v ohišju, ob tem pa ustrezno predelati strojno in programsko opremo telefona. Predelava mu je vzela kar nekaj časa in je vsebovala veliko izrisanih shem, preden mu je uspelo. Tako je ustvaril prvi iPhone, ki se uspešno polni s kablom, ki je sicer enoten za vse novejše pametne telefone z izjemo Applovih naprav.

Ebay dražba
N1

Dobil več kot 100 ponudb

Pillonel se je odločil prototip prodati na spletu, zato je objavil spletno dražbo na strani Ebay. Zanimanje za modificiran telefon je bilo veliko. Dobil je več kot 100 ponudb, na koncu pa je svojega predelanega iPhona prodal za 86 tisoč dolarjev oziroma 75.900 evrov.

V opisu oglasa je sicer Pillonel opozoril, da se naprave ne sme ponastaviti ali posodobiti, ob tem pa je tudi ne priporoča za dnevno uporabo oziroma primarni mobilnik.

Evropska komisija želi enoten polnilnik

Konec septembra je sicer Evropska komisija predstavila zakonodajni predlog, ki predvideva enotni vhod za polnjenje vseh naprav. USB-C bi tako postala standardna napajalna vrata za vse naprave.

S tem želijo pri Evropski komisiji narediti konec nezdružljivosti polnilnikov med različnimi proizvajalci. Po njihovi oceni potrošniki za polnilne kable namreč porabijo 2,4 milijarde evrov redno.

Pri enotnem priključku izstopa predvsem Apple, ki za svoje naprave uporablja drugačen polnilnik in nasprotuje spremembi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!