Prvi mož BBC odstopil, nekdanjemu premierju Johnsonu pomagal zagotoviti posojilo

Svet 28. Apr 202317:17 1 komentar
Richard Sharp
Henry Nicholls/REUTERS

Predsednik upravnega odbora britanskega BBC Richard Sharp je odstopil, potem ko se je izkazalo, da je kršil pravila o javnih imenovanjih, ker ni razkril več potencialnih navzkrižij interesov. Njegova vpletenost pri posojilu nekdanjemu premierju Borisu Johnsonu je sprožila dvome o nepristranskosti medija.

Richard Sharp, nekdanji šef sedanjega premierja Rishija Sunaka v investicijski banki Goldman Sachs, je bil imenovan za predsednika upravnega odbora osrednjega britanskega medija leta 2021 na priporočilo takratnega premierja Borisa Johnsona. Šele kasneje se je izkazalo, da je pred imenovanjem deloval kot posrednik, da bi Johnsonu pomagal pridobiti jamstvo za posojilo v višini 800.000 funtov (910.000 evrov).

Johnsonovo imenovanje Sharpa, nekdanjega premožnega donatorja konservativne stranke, na položaj predsednika upravnega odbora BBC, so opozicijske stranke takrat obsodile.

Sharp se je februarja letos pojavil pred parlamentarnim odborom, potem ko je časnik Sunday Times odkril kršitve v postopku njegovega imenovanja. Kakršne koli kršitve je zanikal, a se je odločil odstopiti po objavi neodvisne preiskave o njegovem imenovanju. Dejal je, da odstopa, da ne bi s tem odvračal pozornosti “od dobrega dela korporacije”.

Njegove tesne pretekle vezi s konservativci so že pred tem sprožale polemike, zaradi katerih sta se znašla na udaru tako BBC kot vlada. Prejšnji mesec so te vezi izpostavili kritiki, potem ko je BBC nekdanjega angleškega zvezdnika Garyja Linekerja suspendiral kot voditelja priljubljene oddaje o nogometu.

Gary Lineker
PROFIMEDIA

Lineker je na Twitterju obtožil vlado premierja Sunaka, da uporablja retoriko iz nacističnega obdobja pri spodbujanju svoje trde politike priseljevanja. Linekerja so podprle številne znane osebnosti in komentatorji, BBC pa ga je kmalu zatem znova poklical nazaj v oddajo in se opravičil za zmedo. Upravni odbor BBC je od Sharpovem odstopu sporočil, da sprejemajo in razumejo njegovo odločitev, pri čemer so Sharpa označili za “zelo učinkovitega predsednika upravnega odbora BBC”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje