Prvi vrh EU-ZDA po dveh letih: von der Leyen in Michel v Washingtonu

Svet 20. Okt 202307:18 0 komentarjev
Ursula von der Leyen, Joe Biden
Leon Neal/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik ZDA Joe Biden se bodo danes sestali v Washingtonu, kjer bodo razpravljali o aktualnih razmerah po svetu, sicer pa bodo v ospredju trgovinska vprašanja. Gre za prvi vrh EU-ZDA po juniju 2021.

Čeprav so se odnosi med Brusljem in Washingtonom po prihodu predsednik Joeja Bidna v Belo hišo otoplili in je ozračje boljše, kot je bilo v času ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so pogajanja med stranema glede trgovinskih vprašanj še naprej zelo zahtevna.

Biden in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta jeseni 2021 začasno uredila vprašanje glede carinskega spora okoli aluminija in jekla. Konec tega meseca pa se izteče rok, ki sta si ga strani zadali za sklenitev celovitega dogovora. Če jima to ne bo uspelo, bi lahko znova uvedli carine. Pogajanja še potekajo.

Če so trgovinska pogajanja težka, se ZDA in EU strinjata glede ključnih mednarodnih vprašanj, predvsem razmer na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini.

Srečanje bo po napovedih virov pri EU predvsem priložnost za pogovore o tem, kako zagotoviti, da se konflikt med Izraelom in Gazo ne bo razširil po regiji, pa tudi o prizadevanjih za izpustitev izraelskih talcev, ki jih je zajel Hamas.

Washington in Bruselj obenem zagotavljata, da dogajanje na Bližnjem vzhodu ne bo spodkopalo njune nadaljnje podpore Ukrajini, ki sta ji doslej namenila pomoč v skupni vrednosti 150 milijard evrov, pri soočanju z rusko agresijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!