Prvič po treh letih ZDA nezakonite priseljence deportirale na Kubo

Svet 25. Apr 202315:51 0 komentarjev
Prebežniki v Mehiki
PROFIMEDIA

V kubansko prestolnico Havana je z letalom prispelo več kot 120 nezakonitih priseljencev, ki so jih iz ZDA deportirali na Kubo, je sporočilo kubansko notranje ministrstvo. To je bil prvi tovrstni let po letu 2020, Washington in Havana pa sta jih ponovno vzpostavila, da bi spodbudila zakonite in varne migracije.

“V ponedeljek je iz ZDA v Havano priletelo letalo z nezakonitimi priseljenci. To je bil prvi deportacijski let po decembru 2020, na njem pa je bilo 123 ljudi,” je kubansko ministrstvo za notranje zadeve zapisalo v izjavi.

Med njimi je bilo 83 prebežnikov, aretiranih na meji med Mehiko in ZDA, ter 40 takšnih, ki jih na Kubi imenujejo “balseros”. To so ljudje, ki v improviziranih čolnih skušajo prečkati ožino med Kubo in Key Westom na Floridi, ki ju ločuje nekaj več kot 100 kilometrov.

Do deportacij Kubancev iz ZDA prihaja v času, ko se Kuba sooča s hudo gospodarsko krizo in valom izseljevanja brez primere. Samo leta 2022 je po podatkih ameriških oblasti v ZDA nezakonito vstopilo približno 326.000 Kubancev, kar so skoraj trije odstotki od 11,2 milijona prebivalcev otoka. Zaradi povečanega števila migracij v zadnjem času je Washington v začetku leta uvedel nove ukrepe za nadzor nad vstopom prebežnikov na svoje ozemlje, pri čemer vsak mesec lahko v ZDA vstopi največ 30.000 državljanov Kube, Haitija, Nikaragve in Venezuele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington in Havana sta se ob ponovnem začetku dialoga o migracijah leta 2022 dogovorila tudi, da bosta po prekinitvi zaradi pandemije obnovila deportacijske polete, da bi spodbudila “zakonite, varne in urejene” migracije.

Ameriško veleposlaništvo v Havani je po nedavnem valu nezakonitega priseljevanja Kubancev v ZDA v začetku januarja Kubancem ponovno začelo izdajati vizume za priseljevanje v ZDA, drugih znakov normalizacije odnosov med državama pa za zdaj ni videti – Kuba je še vedno podvržena sankcijam ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!