Prvič v zgodovini obtožen sin aktualnega predsednika ZDA

Svet 14. Sep 202320:56 2 komentarja
Hunter Biden
Hunter Biden (Foto: Julia Nikhinson/REUTERS)

Zoper sina aktualnega predsednika Joeja Bidna, Hunterja Bidna, je bila vložena obtožnica.

Ameriško okrožno sodišče v Delawaru je zoper Hunterja Bidna, sina predsednika ZDA Joeja Bidna, vložilo obtožnico. Očita mu, da je lagal o uživanju trdih drog, ko je oktobra leta 2018 kupil strelno orožje.

Obtožnica proti 53-letnemu Hunterju Bidnu je bila vložena po tem, ko so propadli pogovori o priznanju krivde. Hunter Biden je tako prvi sin aktualnega predsednika ZDA, ki ga bodo kazensko preganjali, poročajo tuji mediji.

53-letniku očitajo lažno izjavo pri nakupu orožja, lažne izjave pri prodajalcu in posedovanje orožja kljub odvisnosti od drog. Grozi mu do deset let zapora, vendar je tožilstvo že pred tem sporočilo, da pri podobnih primerih običajno izrečejo precej nižje kazni.

Vest o vloženi obtožnici prav tako prihaja za tem, ko je predsednik predstavniškega doma kongresa Kevin McCarthy v torek sprožil preiskavo za ustavno obtožbo proti predsedniku Bidnu. Dejal je, da je predsednik lagal Američanom o poslih svojega sina Hunterja – posli Hunterja Bidna v Ukrajini in na Kitajskem v času, ko je bil njegov oče podpredsednik ZDA, so sicer pogosto tarča republikancev. Hunterja Bidna namreč preiskujejo zaradi morebitne utaje davkov.

Sodne obravnave Hunterja Bidna bodo, kot vse kaže, potekale v predvolilnem času, ko se bo prihodnje leto za vnovičen predsedniški mandat potegoval 80-letni Joe Biden. Zelo verjetno je, da se bo Biden v tekmi za predsedniško mesto znova pomeril z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje