Bela hiša ob preiskavi za ustavno obtožbo proti Bidnu: Ničesar ni storil narobe

Svet 13. Sep 202322:18 2 komentarja
Bela hiša
Al Drago/REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden ni storil ničesar narobe, je sporočila Bela hiša, in preiskavo za ustavno obtožbo proti predsedniku, ki jo je v torek sprožil republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Kevin McCarthy, ponovno označila za politično potezo.

“Predsednik ni storil ničesar narobe,” je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre in pojasnila, da se preiskava opira na neutemeljene obtožbe. “Sami so povedali, da ni nobenih dokazov. To je politična poteza,” je dodala.

Začetek preiskave za ustavno obtožbo proti ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu je v torek odobril Kevin McCarthy. Pojasnil je, da je predsednik lagal Američanom o poslih svojega sina Hunterja Bidna. “Republikanci v predstavniškem domu so odkrili resne obtožbe glede ravnanja predsednika Bidna. Te kažejo na kulturo korupcije,” je še dodal.

Posli Bidnovega sina Hunterja v Ukrajini in na Kitajskem v času, ko je bil njegov oče podpredsednik pod Barackom Obamo, so nenehna tarča republikancev. Hunterja preiskujejo zaradi morebitne utaje davkov, do konca tega meseca pa naj bi bil obtožen tudi zaradi kršitve zakona o strelnem orožju. Vendar pa doslej ni bil obtožen kaznivih dejanj, povezanih z njegovimi posli v tujini.

Republikanci predsednika preiskujejo, odkar so januarja prevzeli nadzor nad predstavniškim domom. Na več zaslišanjih niso našli nobenih konkretnih dokazov o Bidnovem spornem ali nepravilnem ravnanju.

Bela hiša je potezo McCarthyja že obsodila in jo označila za skrajno politiko v najhujši obliki. “Republikanci v predstavniškem domu predsednika preiskujejo že devet mesecev in niso našli nobenih dokazov o nepravilnostih,” je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, spomnil tiskovni predstavnik Bele hiše Ian Sams.

Načrt za začetek uradne preiskave je naletel na nasprotovanje tudi med nekaterimi republikanskimi poslanci, ki opozarjajo, da dokazi, ki bi Bidna povezovali s kakršnimi koli kršitvami, ne obstajajo.

Ustava ZDA omogoča impeachment oz. odstavitev predsednika s položaja zaradi izdaje, korupcije ali drugih težjih kaznivih dejanj ali prestopkov. Postopek za ustavno obtožbo se začne, ko večina članov predstavniškega doma potrdi posamezne točke oziroma člene obtožnice. Proces gre nato v senat, kjer pa je za odstavitev predsednika potrebna dvotretjinska večina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje