Prvič v zgodovini stavka Amazonovih delavcev v Veliki Britaniji

Gospodarstvo 25. Jan 202311:28
Stavka delavcev Amazona v Veliki Britaniji
Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Amazonovi delavci v Veliki Britaniji prvič v zgodovini stavkajo in zahtevajo primerne plače. V trgovskem spletnem velikanu pa trdijo, da jim konkurenčno plačilo in druge ugodnosti že zagotavljajo.

Po večmesečnem sporu glede višine plač delavci v enem od Amazonovih centrov za izpolnjevanje naročil na Otoku začenjajo s stavko. Gre za prvo stavko Amazonovih zaposlenih v Veliki Britaniji doslej.

Zaposleni v centru za izpolnjevanje naročil v mestu Coventry, ki so člani sindikata GMB, so se za stavko odločili, da bi izrazili nestrinjanje z zvišanjem plač, za katerega so dejali, da je vreden 0,6 dolarja (0,55 evra) na uro.

Kot je dejal predstavnik sindikata GMB Stuart Richards, bodo Amazonovi delavci s stavko pisali zgodovino. “Uprli so se in postali prvi Amazonovi delavci v Veliki Britaniji, ki so se odločili za stavko. Da bi se borili za dostojen življenjski standard, se bodo pomerili z enim največjih podjetij na svetu. Upravičeno bi morali biti ponosni nase,” je poudaril Richards.

Po pol leta ignoriranja prošenj

Do stavke je po njegovih besedah prišlo po pol leta ignoriranja vseh prošenj s strani delavcev, v sindikatu GMB pa vodstvo britanske izpostave Amazona zdaj pozivajo, naj vendarle zaposlenim zagotovi primerno zvišanje plač.

Tiskovni predstavnik Amazona je v odzivu na dogajanje v centru za izpolnjevanje naročil v Coventryju dejal, da je v stavko “vključen le majhen delež delovne sile”.

“Cenimo odlično delo, ki ga naše ekipe opravljajo skozi vse leto, in ponosni smo, da lahko ponudimo konkurenčno plačilo, ki se odvisno od lokacije opravljanja dela začne pri 10,50 funta (11,9 evra) do 11,45 funta (okoli 13 evrov) na uro,” je pojasnil in dodal, da to predstavlja 29-odstotno zvišanje minimalne urne postavke od leta 2018.

Ob tem pa je izpostavil še številne druge ugodnosti, ki so na voljo njihovim zaposlenim, vključno z zasebnim zdravstvenim in življenjskim zavarovanjem, subvencioniranimi obroki hrane in posebnimi popusti za zaposlene v primeru nakupa Amazonovih produktov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar