Psihiater: Če ženske spijejo 2 kozarca alkohola na dan, moški pa 3, so odvisniki

Svet 06. Jan 202206:10 > 08:16 0 komentarjev
Alkohol
Foto: PROFIMEDIA

Stanje z alkoholizmom na Hrvaškem nikoli ni bilo dobro, sčasoma pa se je žal še poslabšalo. Mladi pijejo več in tudi prej začnejo piti – v nižjih razredih srednje šole, celo v osnovni šoli. A bolj ko so možgani nerazviti in nezreli, hujše so posledice, je opozoril Ante Bagarić, psihiater s Psihiatrične klinike Vrapče.

Na Hrvaškem je, kot je dejal, od alkohola odvisnih 250.000 ljudi. Trpijo vsak dan, tako kot njihove družine. Zato bi se morala celotna družba angažirati za boj proti alkoholizmu in nujno spremeniti odnos do alkohola, meni Ante Bagarić.

“Alkohol je močno biološko-kemično sredstvo, ki pri vseh ljudeh povzroča spremembe v možganih. Vsi, ki pijejo alkohol, izgubijo nekaj sposobnosti, tiste, ki jim ostanejo, pa se spremenijo. Ko govorimo o alkoholu, bi morali govoriti o njegovih negativnih učinkih, ne smemo govoriti s simpatijo,” je Bagarić povedal za HRT.

Negativni učinki alkohola so do 30-krat večji od pozitivnih

Potresi in pandemija covida-19 so na žalost k poglobitvi težave pripomogli veliko bolj, kot smo pričakovali.

“Nekatere raziskave so nas šokirale, v Angliji je 1,5 milijona ljudi pilo več kot 40 pijač na teden, med pandemijo je ta številka skočila na 2,5 milijona – torej je to mejo med pandemijo prestopilo milijon novih ljudi. Na Hrvaškem stanje ni nič boljše. Alkohol je pri roki za lajšanje bolečin, sprostitev, podporo. Namesto tega je veliko pomembnejše poudariti, da so njegovi negativni učinki do 30-krat večji kot pozitivni,” je dejal Bagarić.

Zelo pomembno je, je pojasnil, da se otroci vsega naučijo od nas, staršev, učiteljev. Zato svetuje, da je treba pitje alkohola v družini zmanjšati. Ni vam treba vsak dan spiti kozarca vina – to postane običajno, otroci ga brez razmišljanja sprejmejo. Konflikti se ne rešujejo s pitjem.

“Mladi so po naravi radovedni, nezreli, vse raziskujejo. Poskusiti želijo vse, alkohol pa je pogosto protest proti staršem, družinam, družbi, in zato so nezrele družbe, ki imajo konflikte, plodna tla za razvoj razvad,” je dejal Bagarić.

Zato je po njegovem zelo pomembno, da se ljudje, ki pijejo alkohol, zavedajo, da bodo njihovi otroci te navade prevzeli na nezavedni ravni.

“Ne gre za genetiko, ampak ustvarjanje navad. Alkohol človeka prizadene, ne da bi ta to sploh opazil. Devet od desetih odvisnikov, ki se zjutraj tresejo, bi reklo, da gre za nekaj drugega, ne za alkohol. To je taka bolezen, zato je pomembno, da takšni ljudje dobijo pomoč na pravi način,” je opozoril Bagarić.

Dejal je še, da so ženske, ki vsak dan spijejo dva kozarca alkoholne pijače, moški pa tri – odvisniki.

“Na Hrvaškem moški več pijejo, ženske so za zdaj pametnejše, svoje čustvene težave rešujejo bolj konstruktivno. Moški, bodite ženske,” je dejal Bagarić.

Poudaril je še, da je bila več kot polovica ljudi, ki so storili kaznivo dejanje, pod vplivom alkohola ali mamil, tako kot tudi več kot polovica žrtev. Možgani delujejo le delno, pojasnjuje psihiater, in ljudje zlahka postanejo storilci ali žrtve. Nekdo, ki spije nekaj pijač, postane druga oseba, sposobna narediti nekaj slabega. Zgodba o ljudeh, ki dobro prenašajo alkohol, je izmišljena, je poudaril in opozoril, da je alkoholizem bolezen z veliko ponovitvami, ljudje pogosto spet začnejo piti alkoholne pijače.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!