Putin afriškim državam obljubil žito in odpis dela dolga

Gospodarstvo 29. Jul 202319:34 0 komentarjev
Ruski predsednik Vladimir Putin.
Ruski predsednik Vladimir Putin. (Foto: PROFIMEDIA)

Ruski predsednik Vladimir Putin na rusko-afriškem forumu v Sankt Petersburgu ni pristal na pozive afriških držav, da naj ponovno pristopi k sporazumu o izvoza žita iz Ukrajine. Naj bi pa šestim afriškim državam obljubil brezplačne pošiljke žita iz Rusije ter delni odpis dolga, ki ga imajo nekatere afriške države do Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po dvodnevnem rusko-afriškem forumu dejal, da so se z zavezniki iz teh držav dogovorili za skupen boj proti “neokolonializmu” in da si bodo prizadevali za multipolarni svetovni red.

Afriškim državam naj bi obljubil odpis dela dolga, ki ga imajo do Moskve. Reuters je poročal, da sta Rusija in Somalija ob robu foruma podpisali dogovor o odpisu dolga v višini 684 milijonov dolarjev (okoli 620 milijonov evrov po trenutnem tečaju).

Osrednja tema debate so bile dobave žita. Te so pod vprašajem zaradi zamrznitve dogovora o izvozu žita iz Ukrajine prek Črnega morja med Rusijo in Ukrajino, ki sta ga državi maja letos podaljšali, pred desetimi dnevi pa je Rusija začasno odstopila od njegovega izvajanja. Po poročanju Reutersa so afriški voditelji včeraj vršili pritisk na Putina, naj obnovi dogovor, ki je ključen za Afriko. Ta je namreč prejemnica večine ukrajinskega žita.

A Putin na tone pristaja. Obljubil je brezplačno žito šestim državam v Afriki. Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somalija, Srednjeafriška republika in Eritreja naj bi po poročanju ruskih medijev dobile vsaka po med 25 in 50 tisoč ton žitaric.

Forum je bil po poročanju Al Jazeere preizkus afriške podpore uradni Moskvi, kjer je do zdaj Rusija ohranila podporo kljub vojaški invaziji na Ukrajino. Putin je med drugim dejal, da so se z 49 udeleženci, med njimi 17 voditelji držav, dogovorili za skupen boj proti “neokolonializmu, uvajanju nelegitimnih sankcij in poskusom spodkopavanja tradicionalnih moralnih vrednot”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!