Putin in indijski premier Modi sklenila dogovor o skupni proizvodnji kalašnikovk

Svet 06. Dec 202122:34 0 komentarjev
vladimir putin
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Med današnjim vrhom ruskega predsednika Vladimirja Putina z indijskim premierjem Narendro Modijem v New Delhiju sta Indija in Rusija podpisali dogovor o skupni proizvodnji kalašnikovk in za deset let podaljšali program vojaško-tehničnega sodelovanja. Sporočili so tudi, da je Rusija začela Indiji dostavljati protiraketni sistem S-400.

Indijski zunanji minister Harsh Vardhan Shringla je po vrhu voditeljev sporočil, da je Rusija decembra začela Indiji dostavljati protiraketni sistem S-400 dolgega dosega, zaradi katerega ZDA grozijo s sankcijami.

Na tem, šele drugem potovanju v tujini od začetka pandemije covid-19, je Vladimir Putin ob boku Narendre Modija danes Indijo izpostavil kot veliko silo in prijateljsko državo. Pred tem se je Putin med pandemijo v tujini mudil le na junijskem vrhu v Ženevi z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Rusija je sicer že dolgo ključna dobaviteljica orožja Indiji, ki želi posodobiti svoje oborožene sile. Pogodba o nakupu protiraketnega sistema S-400 je ena njenih trenutno najpomembnejših pogodb, ki je bila ob podpisu leta 2018 vredna več kot pet milijard ameriških dolarjev.

Državi sta se tudi dogovorili za skupno proizvodnjo jurišnih pušk kalašnikovk AK-203 v Indiji, kjer jih bodo v skupnem podjetju proizvedli več kot 600.000. Proizvodnjo naj bi začeli čez nekaj mesecev. Po poročanju medijev je dogovor vreden okoli 663 milijonov ameriških dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V središču pogovorov je bilo tudi sodelovanje na področju energetike. Ruski energetski gigant Rosneft je tako sklenil dogovor o dobavi do dveh milijon ton nafte Indiji prek svojega črnomorskega pristanišča.

Zadnji vrh voditeljev Indije in Rusije, ki ga običajno pripravijo vsako leto, je bil nazadnje leta 2019 ob robu vrha skupine Brics v Braziliji. V New Delhiju sta se danes sestala tudi zunanja in obrambna ministra držav. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob tem dejal, da imata državi enaka ali skoraj enaka stališča o večini pomembnih globalnih in varnostnih vprašanj.

vladimir putin narendra modi
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!