Putin letos pričakuje rekordno letino žita

Svet 27. Sep 202215:21 3 komentarji
Vladimir Putin
Sputnik/Gavriil Grigorov/REUTERS

Po besedah predsednika Rusije Vladimirja Putina v Rusiji letos pričakujejo rekordno letino žita. Proizvedli naj bi okoli 150 ton žita, od tega približno 50 ton pšenice. Rusija, ki je ena glavnih svetovnih proizvajalk žita, je sicer že večkrat obtožila Zahod, da s sankcijami blokira njen izvoz hrane in gnojil.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na seji vlade dejal, da letos v Rusiji pričakujejo rekordno letino žita, ki naj bi znašala 150 milijonov ton. Hkrati je za naraščajočo globalno krizo pri oskrbi s prehrano ponovno obtožil sankcije Zahoda, za katere meni, da otežujejo ruski izvoz žita in gnojil v tujino.

“Predhodna ocena za leto 2022 že znaša 150 milijonov ton, od tega približno 100 milijonov ton pšenice. To bo rekord v zgodovini Rusije,” je uvodoma dejal ruski predsednik in hkrati dodal, da je bilo požetih že približno 138,7 milijona ton žita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija, ena glavnih svetovnih proizvajalk žita, je večkrat obtožila zahodne države, da s sankcijami blokirajo njen izvoz hrane in gnojil. Tamkajšnje oblasti opozarjajo, da sankcije sicer niso neposredno usmerjene proti ruskemu kmetijskemu sektorju, vendar ovirajo financiranje in izvoz, saj so usmerjene proti bankam in prevoznim podjetjem.

“Dostava našega žita in gnojil v tujino ostaja otežena, sankcije proti Rusiji pa bi lahko povzročile nadaljnje poslabšanje razmer in svetovne prehranske krize,” je opozoril ruski predsednik.

Putin je tudi večkrat kritiziral sporazum, sklenjen julija v Istanbulu, ki je odpravil blokado izvoza žita iz Ukrajine, češ da žito gre predvsem v evropske države, ne pa v najrevnejše, ki trpijo najhujše pomanjkanje.

“Žito iz Ukrajine še vedno obide najrevnejše države. Do 23. septembra so od 203 ladij, ki so zapustile ukrajinska pristanišča, le štiri odšle v najrevnejše države v okviru programa Združenih narodov,” je še dodal. Ukrajina in evropske države so te obtožbe že zavrnile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje