Putin meni, da so razmere okoli jedrske elektrarne v Zaporožju zaskrbljujoče

Svet 11. Okt 202218:45 > 19:34 1 komentar
Vladimir Putin, Rafael Grossi
Sputnik/Pavel Bednyakov/REUTERS

Ruske sile so največjo jedrsko elektrarno v Evropi, ki leži v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine, okupirale marca. Pogosta obstreljevanja na območju elektrarne, za katera Moskva in Kijev obtožujeta drug drugega, so razlog za skrb. Na današnjem srečanju ruskega predsednika Vladimirja Putina in šefa Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafaela Grossija je Putin sporočil, da je pripravljen pogovarjati o "vseh stvareh", ki zadevajo delovanje elektrarne. Grossi je medtem po srečanju pozval k vzpostavitvi območja okoli jedrske elektrarne, kjer bi veljala prepoved ognja.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes sestal z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafaelom Grossijem. Tema pogovorov je bila jedrska elektrarna v Zaporožju, ki je največja v Evropi, že od marca pa jo okupirajo ruske enote, pri čemer ruska in ukrajinska stran za obstreljevanje na območju elektrarne obtožujeta druga drugo.

Regija Zaporožje, kjer je jedrska elektrarna, leži na jugu Ukrajine.

Putin in Grossi sta se srečala v Sankt Peterburgu, njun sestanek pa so prikazali tudi na ruski državni televiziji. Putin je Grossiju povedal, da je Rusija odprta za dialog in je pripravljena razpravljati o “vseh stvareh”, ki zadevajo operacije nuklearke. Prav tako je menil, da so razmere okoli elektrarne zaskrbljujoče, povzema tiskovna agencija Reuters.

Ruski predsednik je komentiral, da je vse, kar je povezano z jedrskim delovanjem, “pretirano, nevarno spolitizirano”.

V zadnjih dneh, spomnimo, med drugim vznemirja vprašanje, ali je Putin pripravljen uresničiti svojo napoved in za zaščito ruskih ozemelj uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, vključno z jedrskim orožjem. Zahodni obveščevalci sicer za zdaj niso zbrali podatkov, ki bi nakazovali, da se Rusija pripravlja na uporabo te vrste orožja.

Generalni direktor IAEA pa je po sestanku opozoril, da so razmere v Zaporožju zaradi rednega obstreljevanja vse bolj “nevarne, nestabilne in zahtevne”. Pozval je k vzpostavitvi območja okoli jedrske elektrarne, kjer bi veljala prepoved ognja, pri čemer pa ta načrt ne predvideva demilitarizacije in umika ruske vojske, povzema STA.

Vladimir Putin, Rafael Grossi
Sputnik/Pavel Bednyakov/REUTERS

Putin je Grossiju po navedbah ruske tiskovne agencije Tass med drugim zagotovil, da Rusija ostaja zavezana neširjenju jedrskega orožja. Obenem je poudaril stališče Moskve, da morajo vse države imeti enak dostop do jedrske energije za civilno rabo, še piše STA.

Ruski predsednik se je danes v Sankt Peterburgu sestal tudi z predsednikom Združenih arabskih emiratov Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje