Kdo je Marija Lvova Belova, ki jo ob Putinu bremeni nalog za aretacijo

Svet 17. Mar 202320:33 > 18. Mar 2023 08:40 7 komentarjev
Marija Lvova Belova
PROFIMEDIA

Mednarodno kazensko sodišče je izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina. A sodišče nezakonitih deportacij ukrajinskih otrok ne očita le Putinu, ampak tudi Mariji Lvovi Belovi. Kakšna je njena vloga in zakaj se je znašla ob boku ruskega predsednika?

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je izdalo nalog za prijetje Vladimirja Putina in Marije Lvove Belove zaradi suma, da sta odgovorna za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij, so sporočili sodniki v Haagu.

Lvova Belova je komisarka ruskega predsednika za pravice otrok, ki bdi nad ruskim programom preselitev ukrajinskih otrok z okupiranih območij.

Kdo je Marija Lvova Belova?

Rodila se je oktobra 1984 v Penzi na zahodu Rusije, svojo poklicno pot je začela kot učiteljica kitare. Sčasoma se je vključila v lokalno politiko in se prebijala skozi rusko oblastno strukturo. Od leta 2021 je Putinova pooblaščenka za otrokove pravice, pred tem pa je bila senatorka Penze.

Lvova Belova je mati vsaj desetih otrok, nekateri so biološki, nekateri posvojeni. Njen mož je pravoslavni duhovnik.

Marija Lvova Belova
PROFIMEDIA

Po pisanju BBC sta zakonca posvojila tudi 15-letnega fanta iz Mariupola, za to možnost pa se je Lvova Belova menda zahvalila Putinu, rekoč, da se je to zgodilo “po njegovi zaslugi”.

38-letnici haaško sodišče očita, da je odgovorna za nezakonite deportacije otrok in njihovo premeščanje z okupiranih območij Ukrajine v Rusijo. V okviru programa naj bi v dobrem letu vojne prepeljali več kot 6 tisoč ukrajinskih otrok. V Kremlju program zagovarjajo, saj da gre za humanitarni program, s katerim želijo zaščititi sirote in otroke z vojnih območij.

Po drugi strani zahodne države trdijo, da gre za prisilne deportacije v centre, kjer so mladoletniki podvrženi politični prevzgoji. “Marija Lvova Belova je ena od najbolj vpletenih osebnosti v ruske deportacije in posvojitve ukrajinskih otrok. Prav tako je odgovorna za centre, v katerih ukrajinske otroke ‘vključujejo’ v rusko družbo in kulturo,” piše CNN, ki povzema poročilo raziskovalcev ameriške univerze Yale.

V večini centrov naj bi z namenom integracije potekali prevzgojni programi. Kot so ameriški raziskovalci navedli v poročilu, so ukrajinski otroci izpostavljeni “akademski, kulturni, patriotski in vojaški vzgoji, ki je osredotočena okoli Rusije”, cilj pa je integracija ukrajinskih otrok v skladu z vizijo ruske vlade. Raziskovalci so še zaznali, da so starši ukrajinskih otrok pri podajanju soglasij za vključitev njihovih otrok v te institucije pogosto pod pritiskom ruske strani.

Marija Lvova Belova
PROFIMEDIA

Raziskovalci v poročilu navajajo, da ukrajinske otroke večinoma selijo v poslopja, kjer se odvijajo poletni tabori. V raziskavi so našteli 43 takšnih centrov, ki so tako na Krimu kot tudi v okolici Moskve in celo v Sibiriji.

Lvova Belova je po pisanju ameriškega CNN za deportirane otroke uvedla program z naslovom “Dan po jutrišnjem dnevu”, ki naj bi jim približal rusko kulturo. “Tabor ima devet tematskih delavnic, ki najstnikom omogočajo, da izdelajo svoje življenjske načrte in poklicne smernice,” je dejala ob odprtju tovrstnih centrov.

Po pisanju BBC je soobtožena septembra v enem od intervjujev spregovorila o premeščanju ukrajinskih otrok. Takrat se je menda ‘pritoževala’, da so mladi Ukrajinci, ki so jih iz Mariupola prepeljali v Rusijo, “nespoštljivo govorili o ruskem predsedniku in peli ukrajinsko himno. Po namestitvi v ruske centre pa so se začeli vključevati”.

Rusija sicer ni članica ICC, zaradi česar za zdaj ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti nalog za aretacijo. Sodišče namreč trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča. V Kijevu so izdajo nalogov za aretacijo Putina in Lvove Belove pozdravili in jo označili za zgodovinsko, je pa predsednik Volodimir Zelenski pozval k ustanovitvi posebnega sodišča za vojne zločine v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje