Putin: Ruska mornarica ima vse potrebno za zaščito države

Svet 25. Jul 202116:22 > 16:31 3 komentarji
Vladimir Putin
Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Kremlin/REUTERS

Na vojaški paradi ruske mornarice je sodelovalo 54 ladij, 48 letal in več kot 4000 vojakov. Ruski predsednik Vladimir Putin je spregovoril o zmogljivostih ruske mornarice.

V ruskem Sankt Peterburgu je potekala vojaška parada mornarice. Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru pohvalil zmogljivosti ruske mornarice in povedal, da je ta sposobna izslediti sovražnika in izvesti napade, ki jih ni mogoče preprečiti.

“Ruska mornarica ima danes vse, kar potrebuje za zaščito naše države in naših nacionalnih interesov,” je dejal ruski predsednik. Dodal je, da lahko Rusija zazna “podvodne, kopenske ali zračne sovražnike in jih zadene, če bo to potrebno”. Spomnimo, ruska mornarica je po lastnih navedbah junija v Črnem morju, na območju, ki ga smatra za svoje teritorialne vode, proti britanski vojaški ladji izstrelila opozorilne strele.

Ruska mornarica
Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Kremlin/REUTERS

Putin je po poročanju ruske državne televizije dejal še, da si je Rusija zagotovila mesto med vodilnimi svetovnimi pomorskimi silami, med drugim z razvojem hipersoničnega orožja, ki da mu na svetu ni para. Putin je razvoj hipersoničnega orožja – to da se bo lahko izognilo ameriškemu protiraketnemu ščitu – napovedal leta 2018, hipersonično raketo cirkon pa so v Rusiji preizkusili pred dnevi. Razvoj tovrstnega orožja so napovedale tudi ZDA, Kitajska in Francija.

Več kot petdeset plovil

Na vsakoletni parado vojaških plovil so sodelovali ruski pomorski častniki in obrambni minister Sergej Šojgu. Na peti paradi je skupno sodelovalo 54 ladij, 48 letal in več kot 4000 vojakov. Pripravili so jo ob 325. obletnici ustanovitve ruske mornarice.

Vladimir Putin
Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Kremlin/REUTERS

Rusija poleg Kanade, Indonezije in Grenlandije sodi med države z najdaljšo obalno črto na svetu. Parade so ob obletnici ustanovitve ruske mornarice pripravili tudi v drugih ruskih pomorskih oporiščih, kot so oporišče črnomorske flote v Sevastopolu na polotoku Krim, sirsko sredozemsko obalno mesto Tartus ter Vladivostok, ki je pristanišče za tihomorsko ladjevje ruske mornarice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje