Putin sovjetski invaziji na Madžarsko in Češkoslovaško označil za napako

Svet 12. Sep 202320:58 3 komentarji
Vladimir Putin
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Alexey Babushkin/REUTERS)

Ruski predsednik Vladimir Putin je v dolgem govoru na gospodarskem forumu v Vladivostoku med drugim dejal, da je bilo vojaško posredovanje Sovjetske zveze proti Madžarski leta 1956 in proti Češkoslovaški leta 1968 napačno ravnanje, ki je privedlo zgolj do dodatnih napetosti v odnosih med državami.

Moderator je Vladimirja Putina vprašal, kako bi odgovoril tistim, ki trdijo, da se je Sovjetska zveza obnašala kot kolonialna sila, ko je leta 1968 poslala tanke v Prago in leta 1956 v Budimpešto, potem ko so v obeh mestih potekali množični protesti z zahtevami po večji svobodi.

“Že dolgo nazaj smo priznali, da je bil ta del sovjetske politike napačen in je povzročil le napetosti v odnosih. V zunanji politiki ne smemo početi ničesar, kar je v neposrednem nasprotju z interesi drugih narodov,” je dejal Putin.

Opozoril je, da danes države na Zahodu, predvsem ZDA, delajo enake napake, kot jih je takrat Sovjetska zveza. “Pritiskajo na svoje zaveznike, tako imenovane partnerje. Nimajo prijateljev, imajo zgolj interese. To je nadaljevanje dobro znane britanske formule,” je še dodal ruski predsednik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje