Putin: V vojaško posredovanje sem bil prisiljen

Svet 24. Feb 202219:32 4 komentarji
Putin, rusija
Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob srečanju z ruskimi poslovneži dejal, da Rusija ni imela druge izbire, kot da napade Ukrajino in si tako zagotovi varnost. Dejal je tudi, da želi Rusija ostati del svetovnega gospodarstva in da mu ne namerava škoditi.

“Zaradi tega, kar se je dogajalo, nismo imeli druge izbire,” je dejal predsednik Vladimir Putin na srečanju z ruskimi poslovneži v Moskvi, ki ga je prenašala televizija, potem ko je Rusija danes sprožila obsežno invazijo z vsemi sredstvi na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ustvarjena varnostna tveganja so bila takšna, da se ni bilo mogoče drugače odzvati,” je dejal in okrivil nepopustljivost Kijeva in Zahoda do ruskih varnostnih zahtev.

“Lahko bi nas izpostavili takšnim tveganjem, da ne bi vedeli, kako bo država preživela,” je nadaljeval predsednik Rusije, ki je tedne zahtevala zagotovila, da Ukrajina ne bo nikoli postala članica zveze Nato.

Dodal je, da je bil presenečen nad nepopustljivostjo zahoda glede varnostnih zahtev Moskve. “Presenečen sem bil, da  po naših zahtevah niso popustili niti za milimeter. Niso nam pustili možnosti, da postopamo drugače,” je komentiral Putin.

Zagotovil je še, da želi Rusija ostati del svetovnega gospodarskega sistema in da mu ne namerava škoditi ter ga spodkopati. “Rusija ostaja del svetovnega gospodarstva” in mu ne bo škodila, saj je njegov del, je dejal ter izrazil željo, da Rusija ne bi bila izključena iz mednarodne gospodarske skupnosti.

“Menim, da bi naši partnerji morali to razumeti in si ne zadati naloge, da nas izrinejo iz tega sistema,” je dejal, medtem ko je njegova invazija na Ukrajino ohromila trge in Rusijo izpostavila uničujočim zahodnim sankcijam.

Zatrdil je, da je Rusija pripravljena na nove sankcije proti svojemu gospodarstvu, poslovneže pa pozval k solidarnosti z rusko vlado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje