Putin vnovič pozval k umiku sankcij proti Rusiji

Svet 27. Maj 202218:44 15 komentarjev
Vladimir Putin
REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem znova pozval k odpravi sankcij proti Rusiji. Po njegovih besedah je valjenje krivde na Rusijo zaradi težav pri dobavi kmetijskih proizvodov neutemeljeno.

Ruski predsednik Vladimir Putin je avstrijskemu kanclerju Karlu Nehammerju v telefonskem pogovoru sporočil, da je valjenje krivde na Rusijo zaradi težav pri dobavi kmetijskih proizvodov neutemeljeno. Ob tem je še enkrat več pozval k odpravi sankcij proti Rusiji. “Podrobne razlage so bile podane glede resničnih vzrokov teh težav, ki so se pojavile zaradi protiruskih sankcij ZDA in Evropske unije,” je dejal Putin, so zapisali v izjavi za javnost v Kremlju.

Putin je Nehammerju predstavil podobne poglede na aktualno dogajanje kot italijanskemu premierju Mariu Draghiju v četrtek.

Ruski predsednik je tako Ukrajino še enkrat pozval k razminiranju pristanišč. Rusija vse obtožbe o blokadi izvoza hrane prek ukrajinskih pristanišč zavrača prav z argumentom, da plutje ni varno zaradi morskih min. Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je Rusija odprla dva humanitarna koridorja za civilne ladje v Azovskem in Črnem morju. Koridorja, ki sta odprta vsak dan med 8 in 19. uro omogočata izplutje ladij iz več pristanišč pod nadzorom ukrajinskih in ruskih sil.

45-minutni pogovor med vodjema držav je Nehammer opisal kot zelo intenziven in zelo resen. Sodeč po izjavah za javnost obeh strani, sta se sogovorca pogovarjala še o izmenjavah ujetnikov med Ukrajino in Rusijo, kot tudi o dobavah plina, glede katerih je Putin izrazil zavezanost, da bo Rusija še naprej dobavljala plin Avstriji.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je Nehammer danes opravil tudi razgovor s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki je v uvodnih tednih gostil mirovna pogajanja med sprtima stranema. Nehammer je obe strani pozval k nadaljevanju pogovorov, avstrijsko držo glede konflikta pa je danes označil kot aktivno nevtralno politiko.

Vojaška invazija Moskve v Ukrajini in vrsta mednarodnih sankcij proti Rusiji so močno otežile ali celo prekinile dobavo gnojil, pšenice in drugega blaga iz obeh držav, zaradi česar so se zvišale cene hrane in goriva, zlasti v državah v razvoju.

Nehammer je bil aprila prvi in doslej edini voditelj katere od članic Evropske unije, ki je obiskal Moskvo od začetka vojne v Ukrajini. Pogovori so takrat potekali v rezidenci ruskega predsednika v kraju Novo Ogarjovo na obrobju Moskve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje