Putin vztraja pri svojem

Svet 06. Okt 202309:36 11 komentarjev
Vladimir Putin
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS)

Stališča ruskega predsednika Vladimirja Putina do vojne v Ukrajini ostajajo nespremenjena.

Ruski predsednik Vladimir Putin vztraja pri svojem stališču – Rusija ni začela vojne v Ukrajini, pač pa je začela “posebno vojaško operacijo”, da bi jo zaključila, navaja tiskovna agencija Reuters. Putin je te besede izrekel na mednarodnem debatnem forumu Valdai v Sočiju.

Prav tako je povedal, da Rusija, sicer največja država na svetu, ne potrebuje ozemlja Ukrajine. Po njegovih besedah konflikt tako ni imperialni ali ozemeljski, ampak gre za vprašanje globalnega reda. Ocenil je še, da je Zahod, ki da je izgubil svojo hegemonsko moč in je vselej potreboval sovražnika, izgubil stik z realnostjo.

Putin je komentiral tudi razmere v Ukrajini, pri čemer je ocenil, da je ukrajinska protiofenziva v zadnjih štirih mesecih zahtevala že več kot 90.000 žrtev na strani ukrajinske vojske, pri čemer gre tako za mrtve kot ranjene. Ukrajina je po njegovih navedbah izgubila še 557 tankov in 1.900 oklepnikov, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Ocenil je, da bodo zahodne države nadaljevale vojaško podporo Ukrajini, a da bo to vodilo le v slabšanje gospodarskih razmer. Brez zahodnih milijard in orožja Ukrajina ni sposobna preživeti, je dodal.

Putin je, kot smo že pisali, na debatnem forumu dejal tudi, da so na truplih ljudi, ki so umrli v strmoglavljenju letala skupaj z vodjo najemniške vojske Wagner Jevgenijem Prigožinom, odkrili delce eksploziva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje