Putinove rošade: njegov tesni zaveznik Šojgu ne bo več obrambni minister

Svet 12. Maj 202421:15 > 22:19 4 komentarji
Sergej Šojgu
Foto: Sputnik/Sergei Fadeichev/REUTERS

Dolgoletni ruski obrambni minister Sergej Šojgu se poslavlja s položaja, poroča tiskovna agencija Reuters. Šojgu, ki velja za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, je zasedel mesto sekretarja ruskega varnostnega sveta, stolček obrambnega ministra pa je zasedel nekdanji podpredsednik vlade Andrej Belousov.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je po nekaj več kot dveh letih vojne v Ukrajini odločil za zamenjavo na čelu obrambnega ministrstva. Dosedanjega obrambnega ministra Sergeja Šojguja je na tem mestu zamenjal dolgoletni Putinov svetovalec za gospodarstvo in nekdanji podpredsednik ruske vlade Andrej Belousov.

Iz Kremlja so sporočili, da je Šojgu zasedel mesto sekretarja ruskega varnostnega sveta, kjer je zamenjal Nikolaja Patruševa, odgovoren pa naj bi bil tudi za vojaškoindustrijski kompleks. Sergej Šojgu je mesto ruskega obrambnega ministra zasedal od leta 2012, velja pa za dolgoletnega in tesnega Putinovega zaveznika.

Številni tuji mediji poročajo, da je imenovanje Belousova na čelo obrambnega ministrstva veliko presenečenje. Belousov naj bi bil bolj kot po vojaškem znanju znan po sprejemanju gospodarskih odločitev.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je sprememba na čelu obrambnega resorja smiselna, saj se Rusija približuje razmeram, kakršne so bile v Sovjetski zvezi sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko sta vojska in policija predstavljali 7,4 odstotka državne porabe.

Peskov je pojasnil, da mora biti poraba usklajena s splošnimi interesi države, zato si je ruski predsednik Putin na čelu ministrstva za obrambo zaželel človeka z gospodarskim ozadjem.

“Tisti, ki je bolj odprt za inovacije, bo zmagovalec na bojišču,” je ob tem dodal Peskov.

Reuters ob tem še poroča, da bo na položaju načelnika generalštaba oboroženih sil Ruske federacije ostal Valerij Gerasimov, Sergej Lavrov pa ostaja na čelu ruskega zunanjega ministrstva.

Andrej Belousov, Vladimir Putin
Andrej Belousov in Vladimir Putin (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje