Račun za “nevidno” umetnost prodali za več kot milijon evrov

Svet 10. Apr 202221:30 0 komentarjev
Yves Klein
PROFIMEDIA

Leta 1958 je umetnik Yves Klein slavno odprl razstavo z naslovom "Praznina" (The Void), na kateri je postavil veliko omaro v sicer prazno sobo. Na tisoče obiskovalcev je plačalo vstopnice za pariško galerijo, da bi videli čisto nič.

Po uspehu razstave je francoski umetnik Yves Klein idejo razvil še naprej – tako da je zbiralcem dal možnost, da kupijo vrsto neobstoječih in povsem konceptualnih prostorov v zameno za zlato. Peščica kupcev je sprejela ponudbo.

In v sredo, skoraj 60 let po Kleinovi smrti, so eno od potrdil, ki jih je napisal, da bi dokazal lastništvo nad nevidnimi umetninami, prodali za več kot 1,06 milijona evrov v dražbeni hiši Sotheby’s v Parizu.

Potrdilo, ki v širino meri manj kot 20 centimetrov, potrjuje lastništvo enega od Kleinovih namišljenih prostorov, ki jih je poimenoval “območja nematerialne slikovne občutljivosti” (Zones of Immaterial Pictorial Sensibility). Zasnovan je tako, da spominja na bančni ček, umetnik ga je podpisal, na njem je datum 7. december 1959.

Račun
Sotheby’s/CNN

Račun je bil prvotno izdan trgovcu s starinami Jacquesu Kugelu in domneva se, da je eden redkih, ki se je ohranil, so v dražbeni hiši sporočili pred dražbo. Redek ni zato, ker bi imel Klein težave prodati številna namišljena dela, temveč zato, ker je svojim strankam ponudil izbiro: naj obdržijo račun ali ga zažgejo v ritualu. Če so se odločili, da se račun zažge, so obveljali za “dokončnega lastnika” konceptualne umetnine. Klein pa je nato v navzočnosti prič sam zažgal račun in polovico izplačanega zlata odvrgel v reko Seno.

Kugel se je odločil, da bo svoj račun obdržal, in od takrat je bil razstavljen v številnih umetniških ustanovah po Evropi, vključno z londonsko galerijo Hayward in Centrom Pompidou v Parizu. Predmet je dal v prodajo umetniški svetovalec in nekdanji lastnik galerije Loïc Malle, ki je v dražbo dal več kot 100 predmetov iz svoje zasebne zbirke.

Sotheby’s je v svojem dražbenem katalogu Kleinovo idejo primerjal z NFT in zapisal: “Nekateri so primerjali prenos območja občutljivosti in izum računov kot prednika NFT, ki sam omogoča izmenjavo nematerialnih del. Če dodamo, da je Klein vodil register zaporednih lastnikov “območij”, je tukaj lahko najti še en revolucionarni koncept – blockchain.”

Sotheby’s je pred prodajo potrdil, da uspešni ponudnik ne bo le “postal skrbnik tega zgodovinskega potrdila, ampak tudi Kleinovega nevidnega umetniškega dela”.

Klein, ki je umrl leta 1962, je bil ključna figura v gibanju novi realizem, ki je uporabljalo umetnost za podrejanje dojemanja realnosti gledalcev. Leta 1957 je v Milanu odprl razstavo, sestavljeno iz 11 modrih platen, enakih po obliki, odtenku in velikosti. Njegovo najbolj znano delo pa je fotografija iz leta 1960 “Skok v praznino” (Leap into the Void), na kateri se zdi, da umetnik skače z visoke stene, čeprav je bila v resnici sestavljena iz dveh ločenih podob.

Avtor: Oscar Holland/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!